FOTO  Blagdani u domu Hrvatskog branitelja i invalida Nikole Raića iz Jajca

Vidi originalni članak

Ima naravno i onih koji su ove blagdane dočekali gladni, promrzli, goli i bosi i to ne zbog toga što su manje vrijedni nego zbog toga što se je život poigrao sa njima i njihovim sudbinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima su i mnogi branitelji i dragovoljci kako iz Hrvatske, tako iz Bosne i Hercegovine. Među njima je i naš branitelj, dragovoljac invalid obranbenog rata Nikola Raić iz Jajca.  Nikola je na samom početku ratu na prostorima Bosne i Hercegovine stao u obranu svoga doma i domovine ne misleći o sebi i svoj život bio je spreman dati za domovinu.

Hrvati su uz nadljuske napore uspjeli obraniti svoja vjekovna ognjišta i opstati i ostati na svojim ognjištima. Nakon rata mnogi među njima nisu imali sređene domovnice i Hrvatsko državjanstvo , a među njima je i ratnik iz Jajca Nikola.

Radi toga kasni sa predajom papira za zasluženu mirovinu i ostaje prepušten sam sebi. Kako je bio ranjen u ruku i izrašetan minogacačkon granatom po cjelome tjelu nakon dugoga oporavka po bolnicama vraća se u svoje Jajce i pokušava preživjeti od pedeset dvije marke socijalne pomoći, ali to mu ne ide jer skrbi i  za nepokretnu majku koja se nalazi u poznim godinama.

Nikola moli za pomoć, ali pomoć ne stiže na njegova vrata. Putem društvenih mreža vidim objavu za pomoć i bez razmišljanja skupljam  pomoć i na dan pada Vukovara  dopremam je našemu Nikoli i obećajem mu da neće biti gladan za ove, ali i za sve ostale blagdane. Nakon par dana ponovno idemo put Jajca i odvozimo puno auto pomoći našemu Nikoli.

Neopisivo je bilo vidjeti negov osmjeh na licu i zahvalu Bogu i nama na svemu što smo mu donjeli. Portal Hercegovina info je objavio moju objavu sa imenima donatora i dobotvora i svatko je dao koliko je mogao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer smo nas četvero opet krenuli put Jajca u sastavu Snježana Mustapić ex Milić, Renato Baždarić, Mijo Brstilo i moja malenkost, a pomogli su nam još Željka Mandarić EX Blažević i njena kolegica Ana Bravić, mještani Tijarice, Mirko Crjen i Ivana Jerković.

Dopustili smo sebi da se pogostimo u skromnemu Nikolinu domu koji je odisao toplinom i ljubavju i velikim osmjehm na njegovom i licu njegovih ukućana.

Jednu stvar nikako ne mogu shvatiti,  a radi se o tome da neke osobe osporavaju branitelje Hrvatskoga vijeća obrane Herceg Bosne koji su branili i obranili svoj dom. Pitam se jesmo li mi kršćani koji u crkvu idemo i Bogu se molimo da pomogne samo nama .Gdje su oni potrebiti koji nemaju nikoga i koji nemaju prihoda da prežive? Tko o njima vodi brigu? Tko se o njima skrbi ? Zar nije ljudski  pomoći osobi u nevolji i zar ima išta ljepše nego nekomu izmamiti osmjeh na licu i usrećiti ga bar na trenutak da vidi da nije sam i da netko vodi brigu o njiemu? Okrenimo se oko sebe i pomozimo takvim osobama i bog i Blažena djevica Marija će pomoći nama i voditi brigu o nama i našim obiteljima.

Budimo skromni kako ide molitva u Očenašu i držimo se skupa i pomažimo koliko možemo. Akcija za Nikolu ide dalje do ostarenja njegovih braniteljskih prava.

Ovim putem od srca zahvaljujem portalu Hercegovina info i svim ljudima dobre volje i velikoga srca. Sretnu Novu godinu želi vam Nikola Raić i potpisnik ovih redaka Ivica Lozina sa svojim prijateljima i poznanicima.

Sve najbolje u 2017 godini.

Tekst i foto by:Ivica Lozina

Vezani članci