BIH Uvoz skupocjenih vozila nije uzdrman koronakrizom, ovo su najvrjedniji primjerci u 2021.

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Da pojedinim bh. građanima i pored pandemije uzrokovane koronavirusom cvjetaju ruže u biznisu, potvrđuje i podatak da su za prva tri mjeseca ove godine uvezena dva Lamborghinija vrijedna po oko pola milijna maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, najskuplje uvezeno vozilo u ovoj godini je Lamborghini Urus 636, koji je vrijedan 426.664,32 KM, a za njega je izdvojeno još dodatnih 72.581,86 KM trošarina.

"Pored ovog vozila, u prva tri mjeseca ove godine uvezen je i Lamborghini Urus koji je vlasnika stajao 425.993,02 KM, plus trošarine 72.452,81 KM", kazali su iz UNO BiH za "Nezavisne".

Osim ova dva vozila, čija ukupna vrijednost dostiže do milijun KM, u BiH je uvezeno još nekoliko luksuznih automobila koji su vlasnike koštali po više od 300.000 KM, a među njima su Lamborghini Urus (zl301a), vrijednosti 364.728,65 KM, plus trošarine 62.134,77 KM, zatim Lamborghini Huracan 724, vrijednosti 347.243,75 KM, plus 59.056,94 KM trošarine.

Iznosom višim od 200.000 KM u prava tri mjeseca plaćena su vozila Mercedes Benz Mercedes AMG G63, Porsche Carrera Turbo 4.0, Porsche 911 Turbo, Mercedes Benz Mercedes AMG G 63, BMW tip: f8cm i Mercedes Benz tip: r2s.

"Ono što je zanimljivo jeste da u tijeku ove godine nije uvezeno nijedno električno vozilo", kazali su iz UNO BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj  komori FBiH, kazao je da je vrlo zanimljivo da su čak i prošle godine, u jeku pandemije, kupovani skupi automobili, ali da je sigurno malo građana koji sebi mogu tako nešto priuštiti.

"Jednostavno postoje  tvrtke i osobe koje ova kriza ne pogađa, naprotiv, u nekim svojim poslovima i dodatno zarađuju dodatni novac", kazao je Muratović.

Dodaje da sigurno segment uvoza skupocjenih vozila nije uzdrman krizom prouzrokovan koronavirusom i nije nikada bio ugrožen.

"I ranijih godina, recimo, 2008. i 2009, kada su bile svjetske krize, taj segment je najmanje osjetio krizu, odnosno pad prodaje", dodao je Muratović i istakao da skupocjena vozila ne stoje na lageru, nego se isključivo rade po narudžbi kupaca.

I ekonomski analitičari smatraju da sigurno postoji određen sloj stanovnika u BiH koji sebi i u doba korone mogu priuštiti skupocjena vozila čije su cijene vrtoglavo visoke.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe za "Nezavisne" da kupovina skupocjenih automobila poput navedenog, nažalost, samo govori o ekstremnim razlikama između malobrojnih prebogatih pojedinaca i ogromne većine građana koji uglavnom uopće ne mogu priuštiti kupovinu automobila, a u najboljem slučaju je njihov maksimum neko polovno vozilo.

"Nejednakost i klasne razlike odražavaju se i na tržište automobila", zaključio je Gavran.

Vezani članci