BiH se nada zelenom svjetlu EU-a već krajem rujna

Vidi originalni članak
...Vijeće za opće poslove EU-a moglo dati zadatak Europskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon jučer održanog sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem Hahn je kazao kako BiH ima punu podršku na europskom putu. Na sastanku je bilo riječi o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u EU na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća za opće poslove EU-a kao i o usvajanja Zaključka o prosljeđivanju zahtjeva Europske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu. Razgovarali su i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napredak

Hahn je pohvalio napredak Bosne i Hercegovine i čestitao Zvizdiću na otklanjanju i posljednjeg uvjeta za razmatranje aplikacije. Rekao je da je neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne suradnje. Kada je u pitanju referendum u RS-u složan je sa stavom kako se odluke sudova moraju poštovati. Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina nakon usvajanja finaliziranog teksta mehanizma koordinacije za EU pitanja ispunila i posljednji uvjet neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku Vijeća za opće poslove 20. rujna. On je rekao da je daljnji napredak u oblasti EU integracija i dalje u fokusu svih, te kako je BiH snažno opredijeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobivanja kandidatskog statusa do kraja 2017.

Poručio je i to da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi u cilju dobivanja statusa države kandidata.

Govoreći o pozitivnim tokovima i reformama, Zvizdić je rekao kako je Vijeće ministara BiH realiziralo 55 posto zacrtanih ciljeva iz reformske agende.

Predsjedavajući Vijeća ministara je upoznao Hahna i sa knjiženjem vojne imovine koja se desila proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim BiH približila NATO integracijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevni list

Vezani članci