BiH ne smije biti parking za migrante, nijedna županija ih ne želi

Fena
Vidi originalni članak

Neophodno je jačanje kapaciteta Granične policije Bosne i Hercegovine, kojoj nedostaje 1.200 graničnih policajaca – ukazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas u Banjoj Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje pomoć domaćih i međunarodnih predstavnika.

- Moramo naći proračun za to i Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo akciju prema domaćih vlasti i Europskom povjerenstvu kako bi dobili novac bar za 400 graničnih policajaca – rekao je Radončić novinarima, nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Draganom Lukačem.

Slažemo se, dodao je ministar sigurnosti, da BiH ne treba biti parking za migrante i da EU, posebno sada nakon grkoturskog velikog spora, treba da odgovori i zajednički štiti ne samo svoje granice, već i svih drugim država kako migranti ne bi krenuli prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH te dobili svoj čep u Hrvatskoj, a da mi ovdje imamo problem stotina tisuća migranata.

Kada je u pitanju odluka RS da se na njezinoj teritoriji ne formiraju migrantski centri, Radončić je istaknuo da očekuje i solidarnost.

Po njegovim riječima više nijedna županija u Federaciji BiH ne želi migrante, koji, kako je naveo, nisu izbjeglice, već osobe koje napuštaju svoje zemlje iz ekonomskih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će sutra posjetiti i Tuzlu gdje će razgovarati s gradskim vlastima.

Dodao je da su usuglasili stavove u vezi sa suradnjom BiH s Europolom, kako bi se počeo rad oficira za vezu.

Lukač je rekao da je neophodna suradnja svih policijskih, odnosno sigurnosnih agencija u BiH te Granične policija, s kojom MUPRS već ima određene sporazume i oko 100 njihovih pomaže u čuvanju granice.

U protekle dvije godine samo 21 kazneno djelo su počinili migranti na teritoriji RS i to, kako je naveo ministar unutarnjih poslova tog bh. entiteta, mahom iz oblasti imovinskih odnosa, a entitetska policija će nastaviti štititi imovinu i građane. 

Vezani članci