BiH ima najslabiju putovnicu u regiji, na 51. mjestu u svijetu

Vidi originalni članak
Ove dvije azijske zemlje, točnije Japan i Singapur, prema najnovijem istraživanju "Henley & Partnersa", imaju najmoćnije putne isprave, plasirale su se na vrh liste zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u čak 189 zemalja svijeta, navodi Index.hr.

Kada su zemlje regije u pitanju, Slovenija je zauzela 10. mjesto, Republika Hrvatska 20., Srbija 41., Sjeverna Makedonija je na 46., a Crna Gora na 47. mjestu. Južna Koreja pala je s visokog prvog mjesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Njemačkoj. Svaka od te tri zemlje omogućava putovanje bez vize na 187 destinacija diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće mjesto na listi zemalja koje imaju najmoćnije putne isprave zauzele su tri države, Danska, Italija i Luksemburg, čiji državljani mogu putovati u 186 zemalja, a slijede ih Francuska, Španjolska i Švedska, čiji državljani bez vize mogu otići u 185 zemalja. Četiri države, točnije Austrija, Nizozemska, Portugal i Švicarska, dijele visoko peto mjesto, dok se na šestom mjestu nalazi čak sedam država, i to Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.

Najveći napredak zabilježili su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su prvi put u povijesti ovog istraživanja ušli u top 20 zemalja i ovu poziciju dijele s dvjema državama, San Marinom i Republikom Hrvatskom koja je među članicama Europske unije najniže rangirana.

Rezultati istraživanja su pokazali i kako se na dnu ljestvice nalaze Pakistan, Sirija i Irak, a Afganistan, čiji državljani s putnom ispravom mogu obići tek 25 zemalja bez vize, posljednja je rangirana zemlja po jačini putovnice.

Tvrtka "Henley & Partners" i ove godine provodi istraživanje o tome koliko su jake putne isprave pojedinih zemlja, a rezultati su utemeljeni na podacima Međunarodne asocijacije za zračni promet.

vecernji.ba

Vezani članci