BiH čeka 14,8 milijuna eura za stanove izbjeglicama

Vidi originalni članak

... programa predstaviti napredak koji je ostvaren u BiH u okviru tog zajedničkog programa BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva navode da su dosad BiH odobrena sredstva od 48,6 milijuna eura za provedbu pet potprojekata zahvaljujući kojima će biti obnovljeno oko 2000 domova za izbjeglice i interno raseljene osobe te izgrađena 552 stana za potrebe lokalne integracije raseljenih osoba i izbjeglica iz RH u BiH.

Završeno je 518 stambenih jedinica, a radovi na 578 kuća i stanova su u tijeku. U tijeku je i projektiranje, odnosno tenderske procedure, za izvođenje radova za 1429 stambenih jedinica. Projekt se provodi diljem BiH, do sada su uključene 83 lokalne zajednice s kojima su potpisani sporazumi o suradnji, a predviđa se uključivanje još 30 općina i gradova.

Od Skupštine donatora RSP-a očekuje se odobravanje do sada najvrjednijeg, šestog potprojekta u iznosu granta od 14,8 milijuna eura, što uz domaće sudjelovanje dovodi do njegove ukupne vrijednosti od oko 18,22 milijuna eura.

Vrijednost RSP-a je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 milijuna odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih EU-a, kao najvećeg donatora sa sudjelovanjem od oko 450 milijuna KM te SAD-a, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OESS-a i Razvojne banke Vijeća Europe.

BiH je za vodeću instituciju državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a provedbu potprojekata povjerila je Ministarstvu izbjeglica u FBiH i RS-u te Odjelu za izbjeglice pri Vladi Distrikta Brčko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FENA

Vezani članci