Bakir matematičar

Vidi originalni članak
Rekao sam da je na nivou entiteta pobijedio SNSD, a na nivou države Mladen Ivanić. Mi imamo tu jedan balans kada je riječ o broju poslanika 7:7. Sada kada imamo ta dva bloka plus Ivanić imamo omjer 8:7. Pratimo volju naroda i glasača i iz RS-a."

Primjenjujući Bakirov poučak dolazimo do spoznaje da SDA ima 11 (10 + Bakir), a HDZ BiH 5 zastupnika (4 + D.Čović) u Parlamentu BiH. U zabludi su svi koji npr. kažu da DF ima mandat više od HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (5:4). Ne, imaju isto (5:5).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakir je matematiku očito učio od Suljagića, jer i on kad računa u računicu uvrštava samo Zastupnički dom, a zanemaruje Dom Naroda. A ovo s zbrajanjem zastupnika u Zastupničkom domu i članova Predsjedništva to je već neka viša matematika, nedokučiva nama običnim smrtnicima.

Ali što ćemo ako stvarno SNSD s partnerima osvoji 3 mandata (od 5 iz RS-a) u Domu Naroda Parlamenta BiH, a za istinske promjene i reforme (Ustav itd.) je potrebna većina u klubu Srba. Da ne spominjeno da bi SNSD u tom slučaju mogao rušiti kvorum kad god im se prohtije.
Naravno, ako Savez za promjene (SDS/PDP/NDP) osvoji 3 mandata u Domu Naroda, onda svaka čast - oni trebaju biti dio koalicije u Vijeću ministara BiH.

Bakir simetrični

Bakir je rekao i da bi bilo dobro imati jednoobraznu vlast na svim nivoima, ali da nije nemoguće uraditi i neku vrstu simetrične vlasti koja će funkcionirati i ponuditi nešto novo u odnosu na ovo što smo imali u posljednjih osam godina.

Čim skontamo što to znači simetrična, a ne jednoobrazna vlast, planiramo to ekskluzivno i objaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskok.info

Vezani članci