Austrija traži radnike iz BiH: Plaća od 1.600 do 1.800 eura

Vidi originalni članak
... sve teže nalaze kuhare i konobare, upozorava predstavnica sektora za turizam u Gospodarskoj komori Austrije Petra Noker-Schwarzerbacher zahtjevajući da se ova dva zanimanja uvrste među kadrovima koji nedostaju Austriji kako bi se dovela radna snaga iz zemalja izvan EU, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Ona je, u razgovoru s novinarima, priznala da je posao kuhara i konobara vrlo stresan, ali i dodala da cijena određuje u današnjici suradnike, piše Avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaćanje samo na osnovu kolektivnog ugovora, prema njezinim riječima, zbog nedostatka radne snage, sebi ne može više priuštiti niti jedan ugostiteljski objekat.

Šef kuhinje u prosjeku zarađuje neto između 2.500 do 3.000 eura mjesečno, tzv. "su-šef" oko 2.000, a kuhar 1.600 do 1.800 eura, prenijela je Noker-Schwarzerbacher, koja i sama vodi hotel, javlja Tanjug.

Širom Europe se aktualno traži 433.575 kuhara, a na cjelokupno njemačkom govornom području oko 208.000, širom Austrije 14.367, dodala je ona.

- Austrija sama sebi puca u koljeno ako u ovoj oblasti bude dalje štitila svoje tržište rada - rekao je Aleksander Rauner referent u Gospodarskoj komori.

On je kazao da ova gospodarska grana želi dobiti mogućnost zaposliti kuhare iz tzv. trećih država, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, prema podacima Gospodarske komore, trenutno ima oko 49.000 ugostiteljskih objekata i 16.000 hotela.

- Jasno je da nedostaje stručna radna snaga i zato želimo da se kuvar uvrsti na popis nedostajućih profila na tržištu rada - apelirala je Noker-Švarcenbaher ukazujući da brojni ugostitelji, pre svega na zapadu zemlje, imaju problema da popune broj zaposlenih na početku sezone.

Proteklih godina su austrijski ugostitelji brojna radna mjesta u servisu i kuhinji dobro popunjavali radnicima iz Njemačke, ali pošto se njemačko tržište rada oporavilo sve je manje Nijemaca koji dolaze raditi u Austriji.

U zapadnim pokrajinama, kako je ukazala, mnogo je teže naći kuhara, nego na istoku Austrije. Tako u Beču postoji daleko veći broj kuhara koji su na raspolaganju nego u Tirolu.

Ako bi se kuhari stavili na popis nedostajućih profila radnici iz tzv. trećih država mogli bi dobiti "crveno-bijelo-crvenu kartu", kojom bi se mogli doseliti i zaposliti kod određenog poslodavca.

Vezani članci