AFERA NA POMOLU Dogovoreno cjepivo u BiH kasni, pokušava se nagoditi s Kinezima i Rusima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Vlasti u BiH i dalje ne znaju kada bi mogli dobiti prve količine cjepiva protiv koronavirusa, a dok čekaju ona naručena putem mehanizma COVAX, dio će pokušati kupiti izravnom pogodbom s proizvođačima, najavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeletija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nažalost, pokazalo se kako je nabava cjepiva od zdravstvenog postala političko pitanje, kazao je Tegeltija novinarima nakon sastanka s entitetskim premijerima, dodajući kako se sada može samo nadati da će BiH prije naručeno cjepivo dobiti do kraja ožujka, javlja Hina.

Entiteti i distrikt Brčko prije su odlučili da će putem COVAX-a, globalnog programa za nabavu cjepiva, naručiti malo više od 1,2 milijuna doza, a očekivalo se kako će prve količine biti isporučene 18. siječnja, no to se nije dogodilo.

Naručena su cjepiva Pfizera i Moderne i za to je već uplaćen novac, no kako isporuka kasni, Tegeltija je kazao kako će se sada pokušati izravno pregovarati i s drugim proizvođačima, uključujući one iz Rusije i Kine. Tražit će tko koje cjepivo želi, a novac će biti osiguran iz proračuna entiteta i distrikta Brčko, kazao je Tegeltija.

Predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković kazao je kako su u tom entitetu već riješili pitanje nabave ruskog cjepiva, a nude i Federaciji BiH da sudjeluje u takvoj nabavi. Dodao je kako je već potpisan ugovor s ruskim dobavljačem te kako se 200 tisuća doza cjepiva iz Rusije može očekivati "u najkraćem mogućem roku".

- Idemo na varijantu da do 50 posto stanovnika BiH cijepimo što prije. To će biti besplatno i dragovoljno, kazao je Višković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić potvrdio je kako su i u tom entitetu spremni kupiti bilo koje dostupno cjepivo te da će tražiti ono koje najbrže mogu dobiti.

Po automatizmu, u BiH se prihvaćaju svi lijekovi registrirani u Europi, a uporabu ruskog i kineskog cjepiva morala bi posebno odobriti Agencija za lijekove BiH.

Epidemiološku situaciju u BiH zdravstvene vlasti u toj zemlji smatraju razmjerno stabilnom, a u četvrtak je potvrđeno 489 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 15 zaraženih umrlo. Od druge polovine prosinca prošle godine dnevni broj novozaraženih redovito je bio ispod tisuće.

Vezani članci