TRENER ZA BUDUĆNOST Irfan Smajlagić preuzeo rukometnu reprezentaciju BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Banjolučanin Irfan Smajlagić je postao novi izbornik rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je za portal Klix.ba predsjednik Rukometnog saveza naše zemlje Kenan Magoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravni odbor RS BiH se odlučio za Smajlagića jer imamo istu viziju razvoja rukometa u našoj zemlji. Jamčim da će reprezentacija BiH konačno imati izbornika koji će predstavljati viziju koju mi želimo", kaže Magoda i nastavlja:

"Smajlagić je renomirano trenersko ime i njegova namjera je da posloži sustavno omladinske selekcije od čega će u budućnosti imati koristi i seniorska selekcija", kaže Magoda.

Magoda napominje da je upravo Smajlagić kreator velike generacije hrvatskih rukometaša koja se početkom ovog stoljeća promovirala u najbolju svjetsku reprezentaciju.

"Ovo je prekretnica rukometa u BiH. Červar je dobio gotov proizvod koji mu je praktično napravio Smajlagić, a slično želimo da napravi i od naše selekcije. Kvalifikacije za Europsko prvenstvo uskoro počinju i rezultat će ovisiti od brojnih faktora, ali nama je primarna smjena generacije. Nama treba sustavno rješenje za budućnost i Irfan je idealan čovjek za to. Novčana sredstava mu nisu bila primarna, on je čovjek kojeg zanimaju dugoročni projekti i dovesti takvo ime u ovako teškoj situaciji u kojoj se savez nalazi je ravno čudu", rekao je Magoda.

Smajlagić je bio jedan od najboljih rukometaša s prostora bivše Jugoslavije i jedno od najboljih desnih krila u Europi, a u izboru svjetskih rukometnih stručnjaka 1997. izabran je u idealnu rukometnu postavu svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenerskoj karijeri je vodio brojne klubove među kojima je i sarajevska Bosna. Posljednji posao u karijeri mu je bila pozicija selektora Irana.

Popularni Pipe je tako na klupi reprezentacije BiH naslijedio Ivicu Obrvana, a prvi izazovi ga očekuju 13. listopada u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine.

BiH je smještena u grupu 7 zajedno s reprezentacijama Slovenije, Crne Gore i Kosova, a prvi meč naša selekcija igra 13. listopada u Mariboru protiv Slovenije, a tri dana kasnije dočekuje Crnu Goru u Sarajevu. Zanimljivo, upravo će na toj utakmici Smajlagić proslaviti 61. rođendan.

Prve dvije reprezentacije iz grupa i četiri najbolja trećeplasirana tima iz osam kvalifikacijskih grupa idu na Europsko prvenstvo.

Vezani članci