RAZGOVOR S LEGENDOM Nikola Prce otkrio nam je planove, hoće li još igrati rukomet i vidi li se na nekoj funkciji u Savezu

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon 15 godina u dresu rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, nastupom na Europskom prvenstvu od reprezentativnog dresa oprostio se Nikola Prce. Puno je Čapljinac dao reprezentaciji i nastup na Euru bio je samo šlag na jednu vrhunsku karijeru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi bilo to. Hvala mojoj obitelji, svim mojim trenerima i suigračima bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće. 15 godina radosti, ponekad i tuge, padova, ali još više uspona. To je život i to je sport. Najljepše i nezaboravne sportske trenutke sam doživio u reprezentaciji i uvijek rado i sa istim žarom dolazio na okupljanja, na naša druženja. Na kraju, najveće hvala našim navijačima. Zbog vas je sve ovo imalo smisla", napisao je Prce.

Prce je nakon prvenstva svratio do rodne Čapljine na nekoliko dana odmora, a onda kreće na Kosovo gdje ga čekaju klupske obaveze.

                                                                              Prce se učlanio u HRK Čapljina

Osvrnuo se kratko na Euro.

"Nikad čudnije prvenstvo i nikad više stvari koje se događaju van samog terena. No, to je slučaj i kod ostalih ekipa, pa i kod susjednih reprezentacija Hrvatske, Crne Gore, Makedonije... Svi imaju iste probleme. Hrvatska je izmijenila 20 igrača. Apsolutno je sve bez nekog smisla. Mi smo dan uoči prvenstva ostali bez desne strane. To je nekako Ivan Karačić 'krpio'. To je nekako dobro izgledalo u svim utakmica do određenog trenutka, do kada je bilo snage. Tri poraza nisu dobra. Naročito se to odnosi na prve dvije utakmice gdje smo do 45 minute bili u nekom minimalnom zaostatku, da bi na kraju sve prosuli te je rezultat izgledao ružno. Smatram kako to i nije baš realan odnos snaga", kaže nam Prce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                                            Majstorija Perića i Prce na Euru

Iako je BiH pokazala nekolicinu mladih talentiranih igrača, on smatra kako se s njima treba drugačije postupati.

"Koliko god željeli pružiti priliku mladim igračima u reprezentaciji, mislim da to ne može ići na ovakav način, po principu idemo debitirati s pet novih igrača. Mladi igrač se stvara kroz klub, a ne na Europskom prvenstvu. To može biti jedan ili dva igrača, ali pet ili šest igrača, to ozbiljne reprezentacije sigurno nikada ne rade", ističe.

Budućnost reprezentacije je neizvjesna.

"Budućnosti ima, ali je pitanje kakva je. Sada nam na naplatu dolazi rad, odnosno nerad zadnjih godina u svim reprezentacijama, od kadetskih do juniorskih koje nikako nisu igrale i nisu imale nikakva okupljanja. Imamo reprezentaciju gdje imamo četiri ili pet igrača od 37 do 40 godina, pa četiri ili pet od 35. Veliku rupu imamo od 20 do 30 godina, imamo možda jednog igrača u toj generaciji. To je sada veliki problem. Jako je teško igraču s 20 godina koji dolazi iz Premijer lige BiH i igrati na Europskom prvenstvu, poznavajući kvalitetu lige BiH, a s druge strane poznavajući kvalitetu europskih prvenstava. To je nešto što će sigurno ostaviti traga na BiH reprezentaciju, ako se baš nešto drastično ne promjeni."

I mi smo ga poput novinara na Europskom prvenstvu pitali vidi li se u nekoj ulozi u Savezu.

"Bilo je nekih malih naznaka i razgovora, ali u ovom Savezu je jako teško raditi. Ovaj Savez je sve, samo ne slika jednog pravog državnog saveza kako treba funkcionirati i kako raditi. U ovoj sad situaciji jako teško. Nešto se mora promijeniti iz temelja. Dovoljno je reći da naš Savez nema porezni račun i ID broj, pa je onda dalje o bilo čemu apsolutno bespotrebno raspravljati. Puno toga treba posložiti da bi se moglo razgovarati o nekim funkcijama i takvim stvarima za bilo koga od nas igrača, koji se opraštaju od igranja u reprezentaciji. Daleko je sve to, poznavajući sebe i nekolicinu igrača koji odlaze".

                                                                         Od reprezentacije se oprostio i Vranješ

Ugledati se na Hrvatsku.

"Bilo je nekoliko godina kada je sve odlično funkcioniralo od strane Saveza i svega. No, Savez nije tu samo da osigura hotel i put na kvalifikacije ili europsko prvenstvo. Savez ima velike obaveze, a najvažnija je praćenje mladih od pionira. Prva momčad je naravno najvažnija, ali ona se stvara iz mlađih kategorija. Mislim da mi ne znamo funkcionirati u normalnim uvjetima i bez problema. Od mojih 16 godina, možda je sve bilo uredu, onako kako treba funkcionirati jedan državni savez, tri ili četiri godine.Trebamo se ugledati na Hrvatsku, koja nam je najbliža, a miljama je daleko ispred bilo koga na Balkanu, a ne da govorimo o nekim Francuzima, Skandinavcima, Nijemcima. Taj ritam je teško pratiti. 

No, dodaje kako je velika čast bila nastupati za BiH.

"Bilo je ipak nekih trenutaka koji su se činili kao iz bajke; odlazak na Svjetsko prvenstvo gdje smo imali uvjete za poželjeti, sjajnu opremu i sve što to prati".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                                         Emotivna poruka Ivana Karačića

Iako se oprostio od igranja u reprezentaciji, na terenu ćemo ga gledati najmanje do ljeta u dresu Bese Famgas.

"Bio je prijedlog i za ovu sezonu da budem trener-igrač, no iskreno to mi baš i nije dobra opcija. Jako teško je to pozicija. Stoga sam ostao kao igrač i pomoćni trener. Ostajem sigurno do kraja ove sezone, znači do ljeta, a velika je mogućnost da ću produžiti i za iduću. Dok me zdravlje i služi dok sebe vidim na terenu, igrat ću. Imali smo nedavno dvije utakmice na Kosovu protiv Borca i još dvije s Turnovom. Osjećao sam se jako dobro i četiri utakmice odigrao na fenomenalnoj razini. Ponavljam, do ljeta sigurno, a ako zdravlje bude dobro i iduću sezonu sigurno", rekla je legenda bh. rukometa u razgovoru za Hercegovina.info.

Nikola Prce je u 119 susreta u dresu reprezentacije BiH postigao 444 pogotka.

Vezani članci