Marin Čilić: Fognini može na zemlji puno, ali idem po četvrtfinale

Vidi originalni članak

... već se sedam godina mimoilaze na turnirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji put su se međusobno sastali 2011. u Pekingu (tvrda podloga), kada je u osmini finala pobijedio Čilić (6:2, 6:7 (1), 6:3). Prije toga sučelili su se i u polufinalu u Umagu (zemlja), a Međugorac je i tada bio pobjednik (6:2, 6:2). Talijan je bio uspješan jedino u prvom meču, 2009. u Monte Carlu (6:2, 6:0), no tada je Marin tek započinjao profesionalnu karijeru.

Marinovo vodstvo od 2-1 u pobjedama u međusobnim ogledima samo je jedan od razloga zašto su kladionice našeg tenisača proglasile izrazitim favoritom (1.45-2.50), no dio objašnjenja leži i u njihovu trenutačnom plasmanu na ATP listi (Marin je četvrti, Fabio 18.), kao i u ukupnim dosezima u karijeri koji se najbolje ogledaju u broju osvojenih turnira (Marin 17., Fognini 6), kao i u ukupnoj zaradi (Marin 23,12 milijuna USD, Fabio 10,15).

Uostalom, Fognini nikad nije bio u Top 10, najbolji plasman mu je 13. mjesto iz ožujka 2014. godine. No, to, naravno, ne znači da će Marin imati lak posao: Fognini je klasičan zemljaš, uporan je, dobro se kreće i nikad se ne predaje. - Fognini je s godinama pokazao da je izvrstan na zemlji. U Parizu je imao sjajnih rezultata, sada je pobijedio Edmunda u pet setova - ističe Čilić.

Ne znamo na koje je pobjede mislio Marin, no najbolje rangirani igrač kojega je Fognini pobijedio na Roland Garrosu bio je Monfils (15.) i dogodilo se to 2010. I Talijanu je, kao i Čiliću, najveći doseg u Bulonjskoj šumi četvrtfinale - Fogniniju 2011., a Čiliću lani. Još jedna zanimljivost povezuje Hrvata i Talijana: prošle ih je godine u R. Garrosu izbacio isti suparnik - Stan Wawrinka. Fogninija u 3. kolu, Marina u četvrtfinalu.

- Očekujem da će meč s Fabijem biti prilično težak, ali veliki je ulog u igri i motiva mi ne nedostaje. Borit ćemo se za četvrtfinale, nadam se da ću igrati dobro kao protiv Johnsona u prvom tjednu, da ću biti spreman od prvog poena i da ću ući među osam najboljih - optimističan je Marin koji je u Parizu postao jedan od samo 29 tenisača koji su u tzv. Open eri (od 1968.) najmanje 20 puta ušli u osminu finala na Grand Slam turnirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list

Vezani članci