UEFA: Detalji kvalifikacija za EURO 2016.

Vidi originalni članak
Europska nogometna asocijacija (UEFA) otkrila je kako će se odvijati kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016. godine koje će se održavati u Francuskoj, a glavna originalnost je da će se svako kolo „protegnuti" na tri večeri kako bi gledatelji mogli pratiti što više utakmica direktno.

Prvi put će na EURO-u nastupiti 24 reprezentacije, za razliku od 16 kako je bilo do sada, nikada nije bilo toliko kandidata jer UEFA broji 54 nogometna saveza nakon priznavanja Gibraltara u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i prije, država domaćin ne mora prolaziti kvalifikacije za EURO-u, a u kvalifikacijama sudjeluju 53 reprezentacije podijeljene u devet grupa po pet ili šest reprezentacija.

‘Tjedan nogometa'

Pravila UEFA-e kažu da će se „devet pobjednika grupa, devet drugoplasiranih i najbolji trećeplasirani plasirati izravno na EP".

Za određivanje najboljeg trećeplasiranog odlučujući kriteriji će biti broj osvojenih bodova, ali treba uzeti u obzir da se bodovi osvojeni protiv šestoplasirane reprezentacije neće računati, ističe se u dokumentu UEFA-e.

Osam preostalih trećeplasiranih reprezentacija borit će se u dodatnim kvalifikacijama za četiri preostala mjesta na EURO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susreti će se igrati prema novom konceptu u „tjednu nogometa", što znači da će se utakmice igrati svaki dan u tjednu, osim srijedom.

Prvo kolo će se igrati u nedjelju 7., ponedjeljak 8. i utorak 9. rujna 2014. godine, dok će se deseto i posljednje kolo igrati od 11. do 13. listopada 2015. U slučaju da su neka kola blizu, reprezentacije će igrati utakmice u četvrtak i u nedjelju, petak i ponedjeljak ili u subotu i u utorak, precizira UEFA.

Pravila žrijeba

Dodatne kvalifikacije će se igrati od 12. do 14. studenog 2015., a uzvrati od 15. do 17. studenog.

Pravila za žrijeb za kvalifikacije koje će se održati u Nici 23. veljače treba odobriti Izvršni odbor UEFA-e na slijedećem sastanku 23. i 24. siječnju u Nyonu.

Nositelji za taj žrijeb će biti određeni prema UEFA-inom poretku na temelju koeficijenta reprezentacija.

Žrijeb za sam EURO 2016. će se održati 12. prosinca 2015. u Parizu.

Izvor: Agencije

Vezani članci