Slovenac sve izgledniji nasljednik Platinija

Vidi originalni članak
Njegovu kandidaturu za predsjednika Europske nogometne asocijacije službeno je podržao i Nogometni savez Irske. Izvršni direktor Saveza John Delaney rekao je kako je "siguran u svaki posao koji u nogometu obavlja Aleksander Čeferin".

"Vjerujem da on ima sve potrebne karakteristike za stvaranje neophodnog balansa koji će doprinijeti neophodnom napretku UEFA-e. Čeferin se u Sloveniji pokazao kao progresivni lider. Njegova kandidatura je pozitivna stvar za UEFA-u", dodao je Delaney.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnu podršku slovenskom kandidatu do sada je dalo 25 nacionalnih saveza, od 55 koliko ih broji UEFA. On je nedavno rekao da mandate u UEFA-i treba skratiti, čime bi se smanjila i mogućnost korupcije u njenim redovima.

"Niko ne smije biti na položaju 20 godina. Dugi boravak na čelu organizacije znači gubitak kompasa, odjednom misliš da je tvoja cijela organizacija", kazao je Čeferin u razgovoru za Slovensku televiziju.

Bude li izabran idućeg mjeseca, kad će nacionalni nogometni savezi odlučivati o novom predsjedniku UEFA-e, prijedlog o kraćem mandatu bit će jedan od njegovih prvih poteza.

‘UEFA nije leglo korupcije'

Čeferin je oženjen i otac troje djece, govori engleski i italijanski jezik, a zbog dinamične kampanje, kojom je već dobio podršku više manjih saveza, smatraju ga najozbiljnijim kandidatom za nasljednika Michela Platinija na čelu UEFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije su me predložili kolege iz Skandinavije, a zatim podržali Italijani, pa balkanski nogometni savezi, Rusija i Turska... Zato sam se odlučio na kandidaturu. Moja je prednost što sam novi u visokim nogometnim krugovima, dok je slaba strana što se svima moram predstavljati i tumačiti im kakva sam osoba", rekao je.

Neizbježno pitanje koje se nalazi na tapetu i izbornoj kampanji je ono o korupciji u nogometnim organizacijama. Čeferin tvrdi da je toga bilo više u Svjetskoj nogometnoj asocijaciji nego u UEFA-i, ali da je potrebno skratiti mandate vodećih ljudi, kako se korupcijske afere ne bi širile.

"Istina je da su se događale mnoge nepravilnosti, ali je, isto tako, činjenica da je u nogometu jako mnogo ljudi koji su pošteni i nisu korumpirani. Predstava o UEFA-i kao leglu korupcije je pretjerana", kazao je Čeferin, koji će 14. rujna u Atini biti jedan od trojice kandidata za predsjednika UEFA-e, pored Španjolca Angela Marije Villara i Nizozemca Michaela van Praaga.

Izvor: Al Jazeera

Vezani članci