Slaven Musa: Možda smo podbacili, ali razlika u kvaliteti je bila očita

Vidi originalni članak

Česi nisudozvolili nikakvo iznenađenje. Čak što više, nanijeli su Širokom Brijegu najteži domaći europski poraz.
Gajili su na Pecari nadu da će u uzvratu s Česima podići svoju igru na viši nivo, no to su na njihovu žalost učinili samo protivnici. Nakon 1:2 u Mladoj Boleslavu Široki je na solidno ispunjenoj Pecari doživio težak poraz - tih 0:4 u povijest će otići kao najteži europski poraz Širokobriježana na domaćem travnjaku. Ni praška Sparta (0:1), ni Basel (0:1), Hearts (0:0), Bešiktaš (0:3), Austrija (0:1), nitko ih nije tako ugazio na Pecari..., ni Udinese prošle sezone na Bilinom Polju (1:3).
- Kvaliteta je ipak došla do izražaja, bez obzira što smo mi na početku imali dvije tri izgledne prilike za postizanje pogotka, rekao je šef struke Slaven Musa, dodajući: U ovakvim utakmicama jednostavno morate pogađati i iz polušansi.
Česi su ga u uzvratu impresionirali.
- Kako su ljudi igrali večeras..., ostaje mi samo da im čestitam. Brži, bolji, jači, kvalitetniji, igraju iznimno moderan europski nogomet i vidi se da dolaze iz jake lige, gdje imaju puno jačih utakmica i na kraju su to i prezentirali. Vidjeli ste da im i kod 0:3 i 0:4 tempo igre ne pada, igraju kao da je 0:0. Sigurno je da ćemo iz ove utakmice izvući pouke. Kad igrate s boljim, i vi morate biti puno bolji. Želimo im sreće protiv Lyona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Musa je nakon svega konstatirao i da je Široki možda mogao bolje, ali...
- Objektivno, mi smo znali za njihovu kvalitetu. Možda je rezultat iz prve utakmice zavarao one koji to nisu vidjeli uživo..., kako se oni kreću, kako u prostor ulaze svi igrači. Jednostavno, znali smo da imamo posla sa izuzetno kvalitetnom i organiziranom momčadi. Može se i to reći da smo odigrali ispod razine, ali definitivno protivnik nam nije dozvolio više. U dvije utakmice stvorili smo im šest-sedam stopostotnih prilika, od kojih smo jednu iskoristili. A to što su oni nama stvorili deset i što su postigli šest golova, to je objektivno njihova kvaliteta i zato su oni razina više u odnosu na nas.
Musa je bio u pravu. Mlada Boleslav je definitivno pokazao da je klasu iznad, a ni Široki se baš nije iskazao koliko je možda mogao. Sve u svemu, pomalo razočaravajući oproštaj od 12. izlaska na europsku scenu, no izuzev ružne uspomene teškog poraza, na Pecari će ovo ljeto zapamtiti i po pozitivnim stvarima. Definitivno pozitivno zvuči nova europska injekcija od 250 eura, koliko je Široki zaradio za dva pretkola, a važno je za istaći da je momčad drugu godinu zaredom ispunila cilj i preskočila prvu prepreku, kao i to da je oba puta na kormilu bio Slaven Musa. Iz ovih ili onih razloga dva ljeta prethodno izbacivanju kazahstanskog Irtiša i azerbajdžanske Gabale, dakle u utakmicama s Olimpijom i St. Patrick'som, Mario Ćutuk i Marijan Bloudek nisu mogli izboriti još dvije europske utakmice.
Pozitivu se može izvući i iz partija Mirka Marića i Gorana Zakarića, koji su zabili po dva pogotka, kao i dva gola kapetana Wagnera, koji je tako pokazao da će i ove sezone, iako mu je 36, nastaviti obnašati ulogu vođe na terenu. "Petarda" protiv bogate Gabale, kluba bogatijeg od Mlade Boleslava, također će se pamtiti, a prethodno je Široki samo ljubljansku Olimpiju tako razbio.
Široki sada nakon 44 europske utakmice uz svoje ime ima 17 međunarodnih pobjeda, šest remija i 21 poraz, a na Pecari su već sada, iako je dojam ovosezonske Europe još svjež, odlučni taj učinak popraviti slijedećeg ljeta. Slijedeći će izlazak na europsku scenu, kada dođe, biti trinaesti, nadajmo se ne i nesretan...

Prvenstvo je tu iza ugla

Široki Brijeg - Radnik, Željezničar - Široki Brijeg, Široki Brijeg - Vitez, Sloboda - Široki Brijeg, Široki Brijeg - Zvijezda..., tako izgleda početak prvenstva za tim s Pecare koji je prošlu sezonu okončao na drugom mjestu, dva boda iza Zrinjskog. Nova sezona starta u subotu 2. kolovoza, a Musa nam je već ranije kazao kako se na raspored ne može požaliti...
- Za otvaranje solidno - Radnik kod kuće. Kako čujem, dosta su oslabljeni, a raduje i to što u posljednje vrijeme dobro igramo protiv njih. Bilo bi lijepo početi s tri boda, općenito se na ždrijeb ne mogu požaliti, budući da ćemo dobar uvodni dio prvog dijela odraditi pod reflektorima i tako izbjeći vrućine, rekao nam je Musa.
Već u 2. kolu na rasporedu je derbi protiv Željezničara u Sarajevu, u 6. kolu gostovanje kod Borca, dok Sarajevo dolazi na Pecaru u 9. kolu. Prvi derbi sa Zrinjskim na rasporedu je u posljednjem, 15. kolu, na stadionu Pod Bijelim brijegom. Prošle sezone Široki je u Europu krenuo od 2. pretkola, pa ga je početak prvenstva zakačio prije prve utakmice s Udineseom - krenuo je razočaravajućim remijem kod Mladosti iz Velike Obarske. Ovog ljeta imat će ipak tjedan dana za rekuperaciju.

Česi nas nastavili izbacivati

Nastavljena je tradicija ispadanja bh. klubova u duelima s Česima. Budućnost iz Banovića je u ljeto 2000. godine u dva kvalifikacijska meča za plasman u Kup UEFA protiv Drnovica poražena 0:4. Leotar je u ljeto 2003. u dva duela pretkola Lige prvaka s praškom Spartom odigrao 1:4, isti klub je prije tri sezone u 3. pretkolu EL sa 7:0 stao na put Sarajeva, a prošle godine Željezničar je u 2. pretkolu Lige prvaka od Viktorije Plzen poražen s ukupnih 6:4. Dodamo li tomu i konačni poraz Širokog od Sparte u ljeto 2002., kada je tim s Pecare svoj put u kvalifikacijama za Kup UEFA-e završio s ukupnih 0:4 te ovih 1:6 protiv Mlade Boleslava, doći ćemo do jasnog podatka da naši klubovi u poslijeratnom periodu baš i nisu iskazali zube u duelu s češkima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jarolim: U prvom nam dijelu nije bilo lako

Strateg Boleslava, Karel Jarolim, nije imao nešto posebno dodati na uvjerljivu pobjedu na Pecari...
- Prije utakmice rekao sam da ne možemo čuvati rezultat iz Češke, pa sam igračima kazao da moramo zabiti gol u uzvratu. U prvom dijelu bilo je zaista teško, jednu opasnu situaciju smo osujetili, no bilo je jasno da se Široki mora otvoriti i da će se tu otvoriti prostor za nas, rekao je Jarolim, koji je istakao da je njegov tim osjetno napredovao u odnosu na prvu utakmicu.
- Bilo nam je jako teško u prvoj utakmici, ali sada je jasno da se dižemo u formi.
Izbacivanjem Širokog Česi su se izborili za dva duela s Lyonom, kojem je Jarolim očekivano iskazao veliki, veliki respekt.
- Nema potrebe isticati koliko je Lyon težak protivnik, bit će to vrijedno iskustvo za našu ekipu, uglavnom sazdanu od mladih igrača.

Dnevni list

Vezani članci