Psihijatar dr. Gruden tvrdi: Mamiću su adrenalin i senzacija draži od nogometa

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Napadnim teatralnim ponašanjem Mamić hiperkompenzira taj svoj unutarnji nemir i nastoji život učiniti zanimljivim jer nema unutarnjih ideala koji bi ga ispunjavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjestio se u nogometu, ali važnije mu je ono što se događa izvan nogometa, sav taj adrenalin i senzacije, jer uobičajeni odnosi ne mogu mu kompenzirati nemir koji nosi, objašnjava dr. Gruden.

Problem je dublji tim što je, kaže Gruden, jako puno, možda i većina ljudi, zapravo slična Mamicu. Da nisu, njegovo ponašanje ne bi moglo "prolaziti".

Mamić nema karizmu ni moć, nego je on samo taj koji se usuđuje glasno reći i činiti ono što bi mnogi htjeli. Ljudima je teško odreći se svog sudjelovanja u tim predstavama, jer kad bi odbili sudjelovati, suočili bi se sa sobom i upitali: a što imam zanimljivo? Zato "gutaju" njegove ispade, prepričavaju ih, prenose svaki detalj...

Međutim, time samo hranimo njegovo ponašanje, a Mamicu činimo medvjeđu uslugu.

Kad bi prestao imati publiku i tolike reakcije na svoje ekscese, pao bi u depresiju, odnosno našao bi se u svom pravom raspoloženju. Tada bi liječio svoju depresiju traženjem pravih unutarnjih ideala - navodi dr. Gruden. Psihijatri ne vole javno secirati slavne, ali neslužbeno će reći da je kod Mamića prisutan disocijalni poremećaj ličnosti. Riječ je o poremećaju koji podrazumijeva duboko ukorijenjene i trajne obrasce ponašanja koji se očituju kao nefleksibilno reagiranje u različitim osobnim i socijalnim situacijama. To su ili ekstremne ili značajne devijacije od onoga kako prosječna osoba određene kulture percipira, misli, osjeća i kako se odnosi prema drugima. Često su, ali ne uvijek, povezani s različitim stupnjem subjektivne nelagode i s problemima u socijalnom funkcioniranju i radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše: Romana Kovačević Barišić / Večernji list

Vezani članci