Predstavljamo moguće protivnike HŠK Zrinjski u LP: Torpedo Kutaisi

Vidi originalni članak
Torpedo Kutaisi

Prvak Gruzije dolazi iz Kutaisija, grada koji je bio centar srednjovjekovnog Gruzijskog Kraljevstva. Tada je Gruzija zauzimala velike prostore Rusije na sjeveru i Irana na jugu. Igraju na stadionu koji prima 15,000 ljudi, a na derbijima bude gotovo pun, pogotovo u najvećem derbiju sa Dinamom iz glavnog grada Tbilisija. 1964. godine u zlatnu ekipu SSSR-a uvršteno je čak 5 igrača iz ovog kluba- R. Urushadze, I. Losaberidze, S. Kutivadze, J. Kherkhadze, and V. Chkhartishvili. Najčešće su bili članovi top lige SSSR-a, ali to slavno doba je ipak iza njih. U Gruziji su bili 4 puta prvaci, ali u Europi su potpuno nekonkurentni. Što se zapravo dogodilo sa gruzijskim nogometom nakon raspada SSSR-a je nejasno, jer nekad su njihovi klubovi u SSSR-u kao i u Europi igrali ozbiiljne role, npr Dinamo Tbilisi je bio osvajač kupa kupova u sezoni 1980./1981. a padali su tada i West Ham i Feyenoord, kao i njemačka Jena, a bolje se nisu provodili niti Legia, Bastia, Standard, Liverpool itd... No vratimo se u današnje doba. I dalje je glavno rivalstvo u Gruziji između Tbilisija i Kutaisija, Tbilisi je puno uspješniji. A Torepedo u Europi- loš i nikakav! Od 2004. nisu nikoga izbacili, a tada su izbacili amatere s Farskih Otoka. Iako prošle godine prvaci, ove godine već im Dinamo bježi velikih 8 bodova. Ne igraju dobro, otišli su neki bitni igrači i ekipa više nije konkurentna ni u Gruziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igraju u sustavu 4-2-3-1 dosta ofanzivno, ali im se to osvetilo kad ih e Trenčin prošle godine unakazio sa 8-1 u dvije utakmice. Trener je i dalje Chketiani, igraju i dalje ofanzivno ali primaju jako puno golova,.

Kvaskhvadze- kapetan i golman ekipe koji je nastupao i za Gruziju, a par godina branio je na Cipru. Solidan golman.

Kimadze- lijevi bek, osrednji igrač, slab prema naprijed, osrednji prema nazad, ali ga je Gong iz Trenčina prošle godine propisno uneredio.

Guruli-stoper koji nije igrao izvan Gruzije, nije djelovao sigurno protiv Trenčina, a ni protiv Tbilisija nije bio baš siguran.

Chichinadze- počeo u ovom klubu i do danas igra na istom mjestu. Vrlo visok, mladi reprezentativac, iako nije bio siguran ima nešto u njemu, možda uspije napraviti kakvu karijeu. Meni osobno zanimljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tabatadze- desni bek, slabašno djeluje.

Gigauri- prošao sve selekcije reprezentacije, igrao u Poljskoj, solidan def. vezni, bez značajnog učinka naprijed.

Kukhianidze- def vezni, djeluje nešto lošije defanzivno, a bolje ofanzivno od partnera na def. veznim pozicijama.

Kutalia- i nama poznat, igrao u Zrinji. igra of. veznog, solidno je izgledao protiv Tbilisija, ove godine 5 golova.

Tugushi- lijevo krilo, igrao na Cipru i u Finskoj, solidan igrač, ništa više od toga.

Dolidze- veteran od 35 godina, protiv Trenčina bio solidan, osim u Gruziji, igrao i u Azerbejdžanu.

Kapanadze- napadač ove ekipe u prvenstvu daje gol svaku drugu utakmicu, ove godine nešto lošiji. Nizak, brz, vižljast, ali fizički slabašan za veće domete.

Zaključak: Nekad dosta jaki sovjetski klub danas u Europi ne predstavlja puno. Sadašnja ekipa je solidna i ništa više od toga. Rekao bih da su naše šanse na nekih 60 %.

by Galatamanijak/HERCEGOVINA.info

Vezani članci