Predstavljamo moguće protivnike HŠK Zrinjski u LP: Shkendija Tetovo

Vidi originalni članak
Shkendija Tetovo

Makedonski prvak je ove godine bio zaista impresivan. Sa nestvarnih 35 bodova prednosti ispred Vardara. Ispred Varadara koji je ove godine u LP izbacio Malmo koji je bio jedan od kvalitetnijih klubova u kvalifikacijama LP, a potom u play offu EL pao je i veliki Fenerbahce. Ukupno je bilo 4-1. U skupini EL su bili loši, ali i tamo su napravili jedno iznenađenje kad s uzeli bod Rosenborgu, a bili su blizu senzacije i protiv Zenita. S druge strane, Shkendija je igrala kvalifikacije EL te tu izbacila moldavskog viceprvaka Daciu, jakog finskog HJK-a te litavski Trakai. Ipak, Milan je bio previsoka prepreka u play offu. Prošle godine pred Shkendijom su redom padali vrlo neugodna poljska Cracovia Krakow, zatim Neftchi Baku, u trećem pretkolu češki Mlada Boleslav, a u zadnjem kolu ih je ipak izbacio super jaki bellgijski Gent. Pretprošle godine ih je izbacio Aberdeen samo zbog golova u gostima. Naime u Škotskoj je bilo 0-0, a u Tetovu su Škote vile pronosale do 1-1. Svi ovi rezultati govore u korist tezi da je Shkendija danas jedan od top klubova na području bivše Jugoslavije. Naime, u zadnje dvije godine izbacili su 6 klubova, topčno kao Zrinja od kad nastupa u Europi. Manji koeficijent imaju iz jednog razloga- naime nisu bili prvaci ni približno puta kao mi, ali u Europi zaista izgledaju impresivno. Kroz analizu europskih utakmica i derbija s Vardarom vidjelo se da u makedonskih Albanaca ima puno zanimljivih i kvalitetnih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igraju u sustavu 4-2-3-1, vodi ih Osmani koji je s ovom ekipom bio 2011. još jednom prvak. Od 36 utakmica izgubili su samo 3, a pobjeđivali su visokim rezultatima pa imaju čak postignut 101 gol što je gotovo 3 po utakmici uz primljenih 27. Gol razlika je impresivnih +74. Igraju izrazito napadački i zaista ni jedna obrana u Makedoniji nije imala nikakve šanse.

Zahov- golman koji je povremeni reprezentativni član, ističe mu ugovor u lipnju. Prvi golaman ekipe, ne posebno impresivan, dobar ligaški golman.

Wakili- nigerijski lijevi bek, 21 godina, bio član U17 reprezentacije. Igrao u Belgiji i Litvi, nije ostavio neki impresivan trag, njegov prethodnik Čeliković je puno bolje izgledao. Iako je Murati desni bek, on će po meni vjerovatno imati čak i prednost na lijevom ispred Nigerijca. Inače Murati je prošao sve selekcije Makedonije, vrlo dobar bek, samo nema tu „lijevu nogu".

Cuculi- stoper reprezentativnog kalibra, povremeno i u A ekipi Makedonije. Prošao sve mlađe selekcije, vrlo pouzdan stoper, prošao i albansku ligu.

Musliu- drugi iz stoperskog para, reprezentativac Makedonije, igrao u Švicarskoj, te u kosovskom ponosu Prištini. Ozbiljan stoper. Ugovor mu ističe 1.7. kad se vraća u Prištinu. Mijenjati bi ga trebao Adili koji je ipak dosta lošija opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bejtulai- s njim dolazimo do najboljeg dijela četverca u obrani. Impresivni desni bek, reprezentativac, prošao sve selekcije Makedonije. Inače ove godine odigrao čakl 42 utrakmice sa Shkendiju, ima čak 10 asistencija i 2 gola! Često se pridodaje napadu, pokriva tu cijelu desnu stranu, trkački i motorički moćan, volio bih imati takvog igrača u svakom svom klubu.

Alimi- vrlo čest defanzivni vezni u reprezentaciji. Uz Spirovskog i Ademija prva opcija na toj poziciji. Igrao u Hrvatskoj, Švedskoj, značajan učinak ostvario na Cipru. Moćni trkač koji je zapravo najznačajnija spona između zadnjeg reda i isturenih veznjaka. Kao takav zna se vrlo često ubacivati naprijed, pa odatle i odličan učinak naprijed- odigrao 41 utakmicu, dao 8 golova i imao 9 asistencija. Ističe mu ugovor 30.6. ove godine.

Totre- na drugom def. veznom se mjeinja nekoliko igrača ali je najkonstantniji ipak Totre. Prošao mlađe reprezentacije Makedonije, ove godine i 3 puta asistent. Osjetno slabija točka od Alimija. Fazlagikj i Bojku su također pouzdani igrači i rezervne opcije koje nisu puno lošije od Totrea.

Stenio Junior- lijevo krilo, 26-godišnji Brazilac koji ipak nije otišao na SP J Malo šale nije na odmet. Inače odličan trkač, jako brz igrač i dribler, ove godine impresivan sa 13 golova i 14 asistencija. Jedan od definitivno najvećih opasnosti. Igrao u bugarskom Litexu dok je to bio vrlo ozbiljan klub i osvajao trofeje u Bugarskoj.

Hasani- po meni najbolji ofanzivni vezni igrač koji igra na prostoru bivše Jugoslavije. Čovjek koji može sve, čovjek od pola milijuna eura po sezoni. Bogato ga plaćaju, ali on je alfa i omega ovog sastava i reprezentacije Makedonije. Igrao u Wolfsburgu i Brondbyju. Nezaustavljiv, ove godine 35 utakmica, 25 golova i 19 asistencija. Samo ga se kvalitetnim udvajanjem može zaustaviti, a možda ni tada s posebnim učinkom. Usporedio bih ga sa Tavaresom iz Maribora prije 6-7 godina. Strašan, premoćan, nevjerovatno opasan. Ističe mu ugovor 30.6. , vjerovatno ide u dosta jači klub. Austria, Rapid, Hajduk, Rijeka, Kopenhagen i brojni drugi su po novinskim napisima zainteresirani za usluge ovog fenomenalnog kreatora. Ako ode, tko god da ga zamjene neće doseći njegovu moć, a ako ode ekipa je automatski lošija za 35-40 %.

Radeski- desno krilo koje je nešto slabije od Brazilske zvijeri na lijevom, ali i dalje opasan kao zmija. Ove godine dao 11 golova i imao 4 asistencije. Bejtulai i on su na desnoj strani opasnost i za srednju europsku klsu tipa Legia, Ajax i slični, kako onda ne bi bili za nas...

Ibraimi- prvi napadač lige, standardni reprezentativac, sa Hasanijem čini udarni dvojac ove ekipe. Ove godine 40 utakmica, 27 golova i 17 asistencija. Igrao u Schalkeu, u nekoliko ukrajiniskih i ciparskih klubova i tamo dao dosta golova. Može igrati i oba krila i polušpica. Uz Hasanija najbitniji igrač ekipe.

Zaključak: Shkendija se nameće kao možda i najopasniji mogući protivnik, šanse za prolaz ovdje bi nam bile na nekih 35-40 %. Ako odu neki igrači šanse nam rastu, ali mislim da su u svakom slučaju favoriti. Jako bi ih želio izbjeći, na prvu bez detaljnije analize (osim 6-7 utakmica) stojim kod mišljenja da su najneugodniji mogući ždrijeb.

by Galatamanijak/HERCEGOVINA.info

Vezani članci