Povijesni podvig Lihtenštajna: Bosanac bacio u očaj Grke

Vidi originalni članak

Grčka - Lihtenštajn 1:1 u skupini J kvalifikacija za Euro 2020. Gol za domaćine postigao je Giorgos Masouras u 33. minuti, a za konačnih i senzacionalnih 1:1 na Olimpijskom stadionu u Ateni pet minuta prije kraja poentirao je Dennis Salanović, piše index.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je dogovorio da zaigra za domovinu svojih roditelja

Dijete roditelja koji su tijekom rata 90-ih iz BiH emigrirali u Lihtenštajn prije pet godina sve je dogovorilo da igra za reprezentaciju države iz koje su mu otac i majka i u kojoj mu živi kompletna rodbina. Ali Salanović se u posljednji tren predomislio i odabrao Lihtenštajn, 182. od 211 reprezentacija pod FIFA-om.

U BiH ga je čekala velika borba, a u 182. reprezentaciji svijeta je najveća zvijezda

Kako je priznao, nije vjerovao da će se uspjeti izboriti za mjesto u momčadi s Džekom i Pjanićem, a u Lihtenštajnu je ipak "trećina reprezentacije". Transfermarkt naime cijelu reprezentaciju te državice cijeni na 2,35 milijuna eura, od čega Salanovića na 750 tisuća eura. Krilo koje je bilo u omladinskoj školi Atletico Madrida danas igra za švicarski Thun i najveća je zvijezda nacionalne momčadi mikro-države s 32 tisuće stanovnika.

Salanović je u Atenu došao tri dana nakon što je u svojoj Bosni primio pet komada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je prije tri dana u Zenici igrao za njenu reprezentaciju, a protiv svoje BiH i izgubio 0:5 u kvalifikacijama za EP. Odmah nakon toga Lihtenštajn je sa skorom od pet poraza u isto toliko utakmica te gol-razlikom 0:18 gostovao kod Grčke. Koja je, koliko god bila loša posljednjih godina, ipak dogurala do play-offa za odlazak na posljednje veliko natjecanje, SP prošle godine. S druge strane, Lihtenštajn je skupinu kvalifikacija za taj SP okončao porazima u svih deset utakmica i gol-razlikom 1:39.

Očekivali su novu porciju, ali su umjesto toga izazvali senzaciju

Zato se u Grčkoj, usprkos svim njenim problemima, očekivala lagana i uvjerljiva pobjeda domaćina. Umjesto toga, dogodila se najveća senzacija kvalifikacija za Euro 2020.

Bod u Ateni uzela je reprezentacija koja je posljednji gol u kvalifikacijama za Euro postigla u lipnju 2015. Lihtenštajn je do senzacionalnog Salanovićevog gola i boda u Grčkoj izgubio svih devet posljednjih kvalifikacijskih utakmica za Euro uz ukupnu gol-razliku 0:32.

Podvig za povijest

Ovo je i jedan od najvećih uspjeha u povijesti nogometa u Lihtenštajnu. Uz remi s Republikom Irskom u kvalifikacijama za EP 1996. i također neodlučeni rezultat s Portugalom u kvalifikacijama za SP 2006. Ali u ovom desetljeću jedini podvig Lihtenštajna usporediv s aktualnim bila je pobjeda 2:0 nad Litvom u kvalifikacijama za Euro 2012.

 

 

Vezani članci