Porto pobjednik Europske lige

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Bio je to njegov 18. gol ove sezone čime je "El Tigre", kako glasi nadimak ovog kolumbijskog napadača, postavio novi rekord po broju golova u jednoj europskoj sezoni. Do ove sezone rekordan broj golova držao je bivši njemački reprezentativac Jurgen Klinsmann koji je u sezoni 1995/96. za Bayern u Kupu Uefa zabio 15 golova.

Bilo je to finale koje će ostati upisano i po nastupu čak 16 južoameričkih igrača u oba sastava. U redovima Porta susret su otvorila dva Kolumbijca (Falcao, Guarin), dva Brazilca (Hulk, Helton), Argentinac (Otamendi) i Urugvajac (Pereira), dok je u nastavku ušao još jedan Argentinac (Bellushi), te Kolumbijac (Rodriguez). Kod Brage startalo je šest Brazilaca (Lima, Cesar, Alan, Moraes, Paulao) i Peruanac (Rodriguez), a naknadno su u igru ušla još dva Brazilca (Kaka, Mossoro).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PORTO - BRAGA 1:0

DUBLIN. Stadion Aviva - 45.391 gledatelja; Sudac: Carlos Velasco Carballo (Španjolska);

Strijelac: 1:0 Falcao (44)

Žuti kartoni: Helton, Rolando, Sapunaru / Hugo Viana, Silvio, Garcia, Kaka, Mossoro

Crveni kartoni: -

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PORTO: Helton - Sapunaru, Rolando, Otamendi, Pereira - Fredy Guarin /(od 73. Bellushi), Fernando, Moutinho - Hulk, Falcao, Varela (od 79. Rodriguez).

BRAGA: Moraes - Garcia, Paulao, Rodriguez (od 46. Kaka), Silvio - Custodio, Hugo Viana (od 46. Mossoro), Vandinho - Alan, Lima (od 66. Meyong), Paulo Cesar.

Kao što se i očekivalo Braga je tražila put do uspjeha čvrstom i zatvorenom igrom bezu suviše rizika. Kao što je i došla do finala. Praktički cijelo prvo poluvrijeme je u tome i uspijevala i lakoćom je zaustavljala Portove napade. Međutim, pogreška Alberta Rodrigueza koji je u 44. minuti na centru 'prodao' jednu loptu, a Porto izveo brzu kontru za vodstvo 1:0 prelomila je utakmicu. Strijelac je bio Kolumbijac Falcao nakon sjajnog ubačaja Fredyja Guarina.

U nastavku susreta Braga je bila prisiljena otvoriti igru i zaigrati s daleko više rizika. No, nije uspjela izjednačiti. Porto je znalački sačuvao prednost i sasvim zasluženo stigao do velikog slavlja.

Portu je ovo drugi trofej sezone nakon što je slavio u prvenstvu, a ove nedjelje ga očekuje i finale nacionalnog kupa.

(Fena)

Vezani članci