Policija: Mi smo poslali popis, ali ulaz na stadion može zabraniti i Dinamo

Vidi originalni članak

...Dinama i Hajduka na Maksimiru u subotu, danas je konferenciju za novinare održalo Ravnateljstvo policije. Glasnogovornik Krunoslav Borovec potvrdio je kako je Ravnateljstvo poslalo Dinamu popis s 92 imena.

Činjenicu da tim navijačima sud nije izdao nikakvu zabranu Borovec objašnjava: "Postoje tri zakonske osnove prema kojima se evidentiraju navijači. Prva je pravomoćna sudska zabrana koja se odnosi na sve one kojima se zabranjuje dolazak na utakmice u zemlji i inozemstvu u trajanju od dvije godine. Druga se odnosi na sve koji se nalaze u bazi podataka koju vodi MUP, a to su oni koji su počinili teže prekršaje, a ina recidiviste. Ono što je jako bitno napomenuti je to da tim pojedincima i organizator može uskratiti dolazak na stadion. U trećoj skupini su pojedinci koji ne moraju biti evidentirani nikada, ali na temelju trenutačnog ponašanja koje policija uviđa na licu mjesta, kao što su utjecaj alkohola, vrijeđanje i droge, mogu biti privedeni i zadržani do dva sata nakon utakmice", kaže Borovec, prenosi HRT.

Također je rekao kako, osim Ravnateljstva policije, popis smije sastaviti i klub domaćin na temelju vlastitih opažanja i pretpostavki o protuustavnom ponašanju pojedinaca. Dodao je kako je u pozadini obih nereda i svega što se događa pokušaj sprečavanja personalizacije ulaznica, a to je, kaže, jedini način da se suzbije huliganizam. "Personalizaciju je, zbog infrastrukture, zasada moguće provoditi jedino na utakmicama Dinama i reprezentacije na Maksimiru", kađe Borovec.

Komentirao je i nedavnu utakmicu Dinama i Red Bulla, kada je mnogim navijačima bilo zabranjeno kupiti ulaznice po odluci kluba. "MUP za navedenu utakmicu nije poslao klubu popis imena s mjerom zabrane. Organizator ima to pravu sukladno zakonu", rekao je Borovec.

Za kraj se osvrnuo i na utakmicu na San Siru, te je rekao kako je do nereda došlo jer je njihov sustav personalizacije probijen. "Talijani su u prodaju pustili kontingent ulaznica koji nije kontrolirala hrvatska policija. Nismo mogli napraviti kontrolu i usporediti s našim popisima", završio je Borovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

dalje.com

Vezani članci