Pjanić o ratu u BiH: Otkrio kako su mu suze pomogle u bijegu iz BiH

Vidi originalni članak

Juventus se priprema za susret s Manchester Unitedom u Ligi prvaka, što je bila prilika za ugledni britanski The Guardian da napravi priču s bh. reprezentativcem i veznjakom Stare dame Miralemom Pjanićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bh. veznjak je u intervjuu ispričao kako su njegove suze dok je bio beba pomogle obitelji u bijegu iz Bosne i Hercegovine.

Naime, Pjanićev otac Fahrudin je znao da rat dolazi budući da je kao igrač zvorničke Drine u jugoslovenskoj Trećoj ligi putovao širom države te je mogao vidjeti socijalne i političke napetosti koje su se gradile ranih 90-tih. Kao otac novorođenog sina Miralema njegov instikt je govorio da treba obitelj izvesti iz države što prije, prenosi Klix.ba.

Prijetalji u Luksemburgu su kontaktirali poluprofesionalni klub Schifflange, koji mu je ponudio ugovor te pomogao pronaći posao kako bi mogao plaćati račune. Međutim, Fahrudin je morao tražiti dozvolu Zvornika da ga puste i osigurati potrebne papire za putovanje.

Dva puta je išao razgovarati s klupskim tajnikom i dva puta se vraćao praznih ruku. Potom je njegova supruga Fatima očajnički pokušala izboriti se noseći bebu u svojim rukama.

Miralem je bio isuviše mlad da je znao kako stvari idu, ali priča je postala obiteljski roman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja majka je željela da odemo, ali klub je i dalje govorio ne. Tada sam počeo plakati. To je uznemirilo tajnika toliko da je na kraju rekao da možemo ići i da je to uradio isključivo zbog malog djeteta", rekao je Pjanić.

To dijete sada ima 28 godina i ključni je igrač u Juventusovoj pripremi za utakmicu Lige prvaka u utorak na Old Traffordu. Te njegove nesvjesne suze promijenile su njegov život i odvele njegovu obitelj u Luksemburg, gdje je odrastao u sigurnosti dok je tisuće njegovih sugrađana poginulo u Zvorniku te je tisuće protjerano iz svojih domova.

"Moji roditelji su tada bili mladi. Imali su 20, 22 godine i otišli su u novu državu gdje nisu znali jezik i nisu ništa imali osim dva ili tri kofera. Počeli su od nule i uspjeli su napraviti lijepu obitelj. Još uvijek smo svi zajedno već 27 godina. To je lijepa stvar. Danas žive dobro u Luksemburgu. Imam sestru i brata, koji također odrastaju dobro. Moji roditelji su mi primjer kako se nešto može postići bez ičega na početku", ispričao je Pjanić te se osvrnuo i na umijeće oca Fahrudina.

"Moj otac je bio veznjak, kao ja, i bio je dobar također. Kada sam odrastao i vidio ga kako igra, mogao sam se uvjeriti da zaista zna igrati. Nije imao šansu za sazrijevanje i za veliku karijeru koju sam ja imao, ali je uradio sve što je mogao. Njegova cilj je bio kako napustiti državu s obitelji koja je bila u opasnosti. Nogomet mu tada više nije bio glavna okupacija", dodao je Pjanić.

večernji.ba