Ivan Božić: Od HŠK Zrinjski do Kine

Vidi originalni članak
Kontaktirali smo Ivana i evo što je rekao za naš portal:

Kao prvo gdje je sada Ivan Božić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igram već drugu godinu u Kini, sada sam prešao u drugi klub koji ima velike ambicije zove se Guizhou Zhicheng, potpisao sam na godinu dana plus opciju produženja na još jednu godinu.

Kako si zadovoljan svojim igrama, ali i općenito sa životom u Kini?

Uvijek se može bolje, ali do sada se ne mogu žaliti. Prošlu godinu u polusezoni od 12 utakmica dao sam 8 golova, ovu godinu u 6 utakmica dao sam 2 gola. Igram malo povučenije iza dva napadača, a nakon dva kola trener i presjednik na sastanku su mi dodjelili kapetansku traku što samo po sebi puno govori, jer je rijetkost je da je stranac kapetan, a posebno nakon tek 2 mjeseca provedena u klubu! Život je težak nije niti imalo lako, to je drugi svjet ali što se mora nije teško.

Nastupao si u karijeri za Zrinjski, Šibenik, Rijeku, Hrvatski dragovoljac, belgijske klubovem, a evo sada i za kineske. Možeš li ukratko povući neku paralelu između tih klubova?

Počeo sam vrlo rano i sa nepunih 17 godina pozvan sam u prvu ekipu Zrinskog da idem na pripreme u Drvar. Tamo sam svojim radom izborio mjesto u prvih 11, i odigrao 2 prijateljske utakmice. U to vrjeme je Zrinski bio veoma jak (Musa, Ravlić, Bogdan, Zovko, Skoko, Prce) i to je za mene bio pojam jer tada su vrlo teško mladi mogli dobiti priliku. Povratkom sa priprema dobio sam ponudu iz Belgije koju nisam moga odbiti, i platio sam među prvima oštetu Zrinjskom 50 00 maraka, i tamo sam igrao godinu dana. Klub je otišao u stečaj i vratio sam se u Šibenik gdje sam 4 godine proveo sa mnogo uspjeha i nakon toga pravim transfer u Belgiju, opet u Beveren gdje provodim godinu i pol. Nakon problema sa ozljedom kada sam prvi put otišao na operaciju vratio sam se ponovno u Hrvatsku, u Rijeku gdje igram u kupu Uefa i postižemo odlične rezultate. Nakon toga ponovno Šibenik i najgori trenutak karijere lom noge, i onda jako dugo izbivam i vratim se, te sa Šibenikom napravim povjesni uspjeh gdje igramo finale kupa. Sljedeću godinu igram opet u kupu Uefa, a poslije  odlazim u Hrvatski Dragovoljac gdje za pola godine u 13 utakmica dajem 9 golova,  i  zatim dolazim u Kinu na probu gdje ostajem sve do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom prigodom si rekao da je Kina obećana zemlja za nogometaše. Da li je to baš tako?

Rekao sam i iza toga stojim jer u Kini sada igraju Keita i Rochemback koji su igrali u Barceloni, Hoarau iz PSG. Da sada sve ne nabrajam jos dosta poznatih igrača.

Možeš li iz svoje bogate nogometne karijere izdvojiti neku utakmicu kao najdražu?

Ima ih par to je gol u Drvaru za Zrinjski, igranje u finalu kupa Hrvatske sa Šibenikom i Europu, te gol Andrlehtu u polufinalu belgiskog kupa.

Pratiš li domaći nogomet, i igre Zrinjskog, pa ako pratiš možeš li to malo prokomentirati?

Naravno da pratim pa ja sam djete sa ulice koje voli kao i svatko od nas Zrinjskog i Ultrase. Kada sam na odmoru provodim dosta vremena u Ultras pabu jer je dio mene. Zrinjski je institucija i nadam se da će se vratiti na prave staze i mjesto gdje mu pripada, a to je samo jedno,šampionsko jer ovaj grad to zaslužuje i živi za klub.

Jedno vrijeme se čak pričalo da ćeš se vratiti u Zrinsjki. Ima li istine u tome, i ako ima što se izjalovilo?

Ima istine bio sam blizu jer sam se zaželio kuće. Ja od 17 godine živim i igram vani tako da sam se bio malo zasitio i želio sam se vratiti (vani se igra da se uzmu novci, a kući se gine i igra ljubavlju). Ali došlo je do neslaganja sa ljudima, obično tako bude svugdje straca cjene a domaćeg ponižavaju. Tada sam imao neko ime i 200 utakmica HNL (što nije mala stvar) i nisam pristao da se neko ruga sa mnom i ponižava moj trud, sramota je da me jedan Široki Brjeg me zove 4 puta, a Zrinjski samo jednom i sve vam je jasno.

Kakvi su ti planovi za nastavak karijere?

Nastvak karijere ako Bog da zdravlja nastojat ću što duze ostati u Kini, jer ovdje plaćaju više nego u jednoj ligi u Europi (izuzmemo li ligu petice, Rusiju i Ukrajinu, ali i liga petice prvih 6-7 klubova ). Imam i jednu želju, a to je odigrati makar 2 utakmice za Zrinjski i mogu onda kopačke objesiti o klin.

Evo za kraj još poruka našim čitateljima?

Pozdravio bi sve čitatelje i moju raju u gradu Mostaru. Nigdje na planeti ne postoji ono što ima u Mostaru.

HERCEGOVINA.info

Vezani članci