HŠK Zrinjski: Broj prekriženih će biti dvoznamenkasti

Vidi originalni članak

...2013./2014., iako se o istoj počelo govoriti još prije mjesec dana, odnosno nakon što je postalo jasno da od plasmana u Europu neće biti ništa.
Iako će još jedno ljeto proći bez europskih utakmica u Mostaru, nema nikakve sumnje će predstojećeg ljeta biti jako zanimljivo pratiti što će se događati Pod Bijelim brijegom, s obzirom da će Zrinjski krenuti u veliku rekonstrukciju igračkog kadra, a sve kako bi u sezoni pred nama bio konkurentniji u borbi za Europu. Istina, bio je Zrinjski konkurentan i u posljednje dvije sezone, ali je iz raznoraznih razloga u obje padao u proljetnom dijelu sezone i gubio korak za konkurentima za vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj upitnika je ogroman, tako da dosta toga podsjeća na 2004. kada je Zrinjski u ljetnom prijelaznom roku također doživio velike promjene, a onda u sezoni u kojoj je slavio 100. rođendan osvojio prvi naslov prvaka. Naravno, teško je očekivati da će mostarski klub iz predstojećeg prijelaznog roka izaći toliko jači da bi postao glavni pretendent za naslov prvaka, ali da dosta toga podsjeća na 2004. je neosporno.
Primjerice, Zrinjski od 2004. nije bio u situaciji da kraj jedne sezone čeka s velikim upitnikom iznad klupe, odnosno s otvorenim pitanjem trenera. Da, Dragan Perić je u završnici prošle sezone također bio samo v.d., ali Perić je ipak bio "sigurna oklada", što se već ne može reći za Branka Karačića, koji je, podsjetimo, Perićevim nasljednikom imenovan prije mjesec i pol dana, odnosno samo dva dana uoči uzvratne utakmice polufinala Kupa protiv Željezničara (0:2). Naime, Karačić je s klupskim rukovodstvom dogovor postigao samo do kraja sezone i već to je dovoljan razlog za stavljanje upitnika iznad njegovog imena, a drugi razlog za upitnik su rezultati, jer isti definitivno nisu onakvi da bi se Karačićev ostanak karakterizirao logičnim, bez obzira što njegova odgovornost, jasno, nije velika.

Bez obzira hoće li Karačić ostati na klupi ili će na njegovo mjesto doći netko drugi, sigurno je da će broj promjena u igračkom kadru biti ogroman, što također podsjeća na 2004., iako je Zrinjski u velike rekonstrukcije momčadi išao još 2005., 2008. i 2010. godine. Najkobnijim se, pak, pokazao prijelazni rok iz 2010., jer je Zrinjski iz istog izašao toliko slabiji da je došao u situaciju da se bori za ostanak, a od tog pada Plemići se očito još nisu oporavili, jer je aktualna sezona druga u nizu u kojoj se mostarski klub nije uspio vratiti na europski kolosijek na kojem je bio šest godina u nizu.
Tko će sve otići? O toj temi Pod Bijelim brijegom još uvijek ne žele govoriti, ali proljetna minutaža ipak jasno otkriva koji igrači bi se mogli naći u rubrici "otišli". Naša pretpostavka je da će broj otpisanih sigurno biti dvoznamenkasti, no to je i logično, jer u borbi za vrh Zrinjskom sigurno ne treba, koliko god to paradoksalno zvučalo, velik broj igrača. Primjerice, Perić i Karačić su ove sezone koristili ukupno 33 igrača, dok je Željezničar zaključno s 28. kolom, u kojem je i teoretski osigurao osvajanje naslova, koristio samo 26 igrača, od kojih je njih tek četrnaest više-manje bilo standardno kroz cijelu sezonu.

Uostalom, zašto navoditi primjer Željezničara kad se zna da je i Zrinjski svoje titule 2005. i 2009. također osvajao sa skromnim brojem igrača - Franjo Džidić je 2005. u kadru imao samo 17 igrača s dvoznamenkastim brojem nastupa, Dragan Jović 2009. još manje, šesnaest, dok će ove sezone takvih igrača biti iznad dvadeset, iako Zrinjski već dugo nije pretendent za mjesta koja vode u Europu.

Gotovo sigurno odlaze

Adnan Hadžić (ističe mu ugovor), Josip Lisica (upisao samo dva nastupa), Lazar Marjanović (praktički bez minutaže u proljetnom dijelu), Igor Žuržinov (posljednju utakmicu odigrao protiv Zvijezde), Hrvoje Barišić (upisao samo tri nastupa), Ivan Ferenc (jedan nastup u proljetnom dijelu), Marin Jurina (još uvijek čeka službeni debi)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod velikim upitnikom

Goran Marković (i prije ozljede u drugom planu), Josip Sesar (nije na pravi način iskoristio priliku), Gligor Gligorov (skromna minutaža), Vučina Šćepanović (od njega se očekivalo više), Velibor Đurić (nakon Zvijezde samo jednom starter), Matija Poredski (nije opravdao očekivanja)

Priželjkuju transfer

Hrvoje Miličević (najvrjedniji igrač Zrinjskog), Pero Stojkić (prvo ime Zrinjskog ove sezone), Marin Aničić (već dugo na izlaznim vratima), Amer Bekić (i zimus gledao prema inozemstvu)

dnevni list

Vezani članci