Hajduk šokirao Dinamo: Napravljena je velika greška, derbi će se ipak igrati?

Vidi originalni članak
Splićani su uputili žalbu Hrvatskom nogometnom savezu, te traže da se utakmica mora odigrati. Peteročlana Komisija za žalbe HNS-a bit će na mukama, jer Hajduk je naveo čak četiri razloga zbog kojih traži da se utakmica odigra.

Podsjetimo, utakmica je registrirana rezultatom 3:0 za Dinamo. Kako donose Sportske novosti, ovo su razlozi zbog kojih čelništvo Hajduka smatra da se mora odigrati novi dvoboj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajdukova žalba u četiri točke

1. Hrvatski nogometni savez kao jedna udruga građana nije nadležan za donošenje odluke na koju je upućena žalba, a sve sukladno Zakonu o udrugama, Zakonu o športu, Statutu Udruge profesionalnih klubova Prve HNL, ali i Statutu HNS-a, jer je donošenje takve odluke u isključivoj nadležnosti Udruge profesionalnih klubova Prve HNL kao druge udruge građana. Sve iz razloga, jer ne može i ne smije Izvršni odbor HNS-a stupiti namjesto legalno izabranih tijela Udruge Prve HNL. Stoga čin "preuzimanja Udruge Prve HNL od strane Izvršnog odbora HNS" nije predviđen Statutom Udruge Prve HNL a niti Statutom HNS-a, a i tijela upravljanja Udruge Prve HNL su u mandatu pa takav čin "preuzimanja" nije zakonit, a niti statutaran, jer Udruga Prve HNL u formalno pravnom smislu djeluje u skladu sa Zakonom o udrugama i prema svom Statutu.

2. Josip Brezni u ime HNS-a nije ovlaštena osoba koja može jednostrano i samoinicijativno određivati novčane iznose visine naknade štete protiv HNK Hajduk, jer takvo ovlaštenje ima isključivo Sud sukladno Zakonu o obveznim odnosima, Zakonu o sudovima, te Zakonu o parničnom postupku.

3. Glavni sudac Ante Vučemilović Šimunović nije čekao momčad HNK Hajduk obveznih 15 minuta kako mu to nalažu Pravila nogometne igre, odluke Međunarodnog boarda i HNS-a, već je nakon 10 minuta otišao s terena, čime je počinio bitnu povredu Pravila nogometne igre, pa stoga HNK Hajduk nije povrijedio odredbu članka 56. Pravilnika o nogometnim natjecanjima HNS temeljem kojeg se utakmica registrirala 3:0 za GNK Dinamo slijedom čega se utakmica između GNK Dinamo i HNK Hajduka mora ponoviti.

4. Momčad HNK Hajduk nije neopravdano nastupila i to baš iz razloga jer je HNK Hajduk tražio kratku odgodu utakmice tako da se u konkretnom slučaju ne radi o tzv. neopravdanom nenastupanju.

Vezani članci