Depresija nogometaša sve veći problem

Vidi originalni članak

Klubovi su i po zakonu dužni štititi zdravlje i sigurnost igrača tijekom karijere. Ne samo fizičko nego i mentalno," kazao je Gouttebarge, autor studije iz 2013. koja je pokazala kako jedan od četiri nogometna profesionalca pokazuje simptome depresije, a nakon prekida karijere taj se broj penje na 49 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gouttebarge smatra kako novac nije garancija protiv mentalnih bolesti.

"Profesionalni nogometaši su kao i obični ljudi, bez obzira na novac. Oni su tijekom svoje karijere izloženi brojni psihofizičkim stresovima," rekao je Gouttebarge.

Problem depresije kod nogometaša ponovo je došao u prvi plan kada je prvi čovjek Udruženja engleskih nogometnih profesionalaca Clarke Carlisle u prosincu pokušao izvršiti samoubojstvo. Carlisle je u karijeri odigrao više od 500 utakmica za Leeds United, QPR, Blackpool i niz drugih klubova, ali se nakon prekida karijere nije uspio prilagoditi 'običnom' životu.

Na 'otoku' se problem sportaša koji se bore s depresijom počeo aktualizirati 2011. godine nakon samoubojstva bivšeg izbornika Walesa Garyja Speeda.

Jedan od igrača koji je jednom patio od depresije je i legendarni talijanski vratar Gianluigi Buffon, a depresija je uništila karijeru jednomod najtalentiranijih krilnih igrača svoje generacije - Sebastiana Deislera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hina

Vezani članci