'Ćosićeve ulaznice' su se prodavale za 18.500 eura, a otkaz zbog karata je dobila još jedna faca s HRT-a

Vidi originalni članak
...za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji koje su tražili i dobili u ime HRT-a, a da nikoga na HRT-u nisu obavijestili o tome da su na ime naše kuće dobili četrdeset skupih ulaznica.

Cijela ova priča napravila je neviđenu štetu ugledu naše televizije koja se ni kriva ni dužna našla u međunarodnom skandalu - kažu nam djelatnici HRT-a dan nakon što je Jutarnji list donio vijest da su ugledni televizijski komentator Drago Ćosić i međunarodni koordinator Saša Dedić navodno pokušali preprodavati ulaznice (koje je Svjetska nogometna organizacija Fifa dodijelila Europskoj uniji javnih televizija EBU za HRT, bez znanja čelnika HRT-a) za utakmice Svjetskoga nogometnog prvenstva na crnom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interna istraga

Cijela drama počela se razotkrivati zahvaljujući Fifi, 15. srpnja, na dan velikoga nogometnog finala. Tog dana Fifa je u sjedište EBU odaslala informaciju da su na ruskom internetu detektirali kako se prodaju četiri VIP karte za finalnu nogometnu utakmicu između Hrvatske i Francuske. Kako doznajemo, karte su se prodavale po 18.500 eura svaka. U informaciji koju je odaslala Fifa stajalo je i to da su karte blokirane i da oni koji su ih uzeli neće moći ući na moskovski stadion Lužnjiki. Članovi Fife EBU su obavijestili da sporne karte pripadaju njihovoj članici i zatražili da EBU istraži kako su se karte uopće našle na crnom tržištu.

Skandal trese Prisavlje: Dragi Ćosiću će zbog preprodaje ulaznica za finale SP-a biti uručen izvanredni otkaz

Beusan šokiran optužbom da je Ćosić dilao ulaznice za SP: Tražio sam ga kartu za finale, rekao mi je da nema šanse

Nedugo potom iz EBU su telefonski kontaktirali Upravu HRT-a i obavijestili ih o informaciji što su je dobili od Fife. Tada su šefovi naše javne radiotelevizije prvi put saznali da HRT uopće posjeduje ulaznice za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. S obzirom na teške optužbe i sumnje, zatražili su od EBU dokaze: presliku ulaznica s ruskog interneta, korespondenciju s Fifom i sve ostalo kako bi se mogli očitovati o slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su dani odmicali, nastavila se prepiska između EBU i HRT-a, a tijekom kolovoza na Prisavlju napokon zaprimaju kompletnu dokumentaciju iz EBU. EBU je, inače, istodobno o cijelom slučaju radio samostalnu istragu tražeći očitovanje kontakt osobe s HRT-a.

Ćosićev iskaz

Iz tog kontakta je EBU samostalno i neposredno saznao da je sve karte u ime HRT-a preuzeo međunarodni koordinator Saša Dedić te ih je uručio Dragi Ćosiću. Radilo se o VIP ulaznicama: po četiri ulaznice za polufinale i finale i po šest karata za sve utakmice koje su se prije toga odigrale. Ukupno četrdeset ulaznica!

Nakon prikupljene dokumentacije provedena je interna istraga na HRT-u iz koje se saznalo kako nitko na HRT-u nije znao da Saša Dedić naručuje karte u ime HRT-a za Ćosića. Doznalo se i da je šef produkcije Sportskog programa Grgo Juroš dobio dvije karte od Drage Ćosića. Pritom nije obavijestio nadređene o tim ulaznicama. Juroš je, neslužbeno doznajemo s HRT-a, prošlog tjedna na vlastiti zahtjev razriješen s mjesta producenta Sportskog programa HRT-a.

Drago Ćosić je u svom očitovanju HRT-u, neslužbeno saznajemo, rekao da je karte dijelio prijateljima, ali da ih nije prodavao. HRT je, inače, u posjedu popisa svih ljudi kojima je Ćosić dao karte, ali s time ne žele izlaziti u javnost, nego su sve proslijedili nadležnim tijelima koja su preuzela istragu o cijelom slučaju.

Zanimljivo je i da je Ćosić u svom očitovanju, kako neslužbeno saznajemo, ustvrdio da je dugogodišnja praksa bila da se traže i dobivaju ulaznice od Fife ili Uefe na ovakvim velikim sportskim natjecanjima.

Radničko vijeće

Zbog cijelog skandala Ravnateljstvo HRT-a pokrenulo je postupak za raskid radnog ugovora sa Sašom Dedićem i Dragom Ćosićem, a naša javnost za ovu priču doznala je nakon što je ravnateljev zahtjev po proceduri odaslan Radničkom vijeću HRT-a koje mora raspraviti zahtjeve za otkaz svojih kolega. Od članova Radničkog vijeća HRT-a doznajemo da će to učiniti ovih dana.

Dedić i Ćosić jučer se nisu javljali na naše pozive. Podsjetimo, Drago Ćosić u srijedu navečer kratko je razgovarao s novinarima Jutarnjeg lista.

- Žao mi je, ali baš ništa na ovu temu ne mogu niti kazati niti komentirati - rekao je tada Ćosić.

HRT: Cijeli slučaj smo predali DORH-u

O cijelom međunarodnom skandalu jučer se oglasio i HRT. "HRT je pokrenula postupak utvrđivanja povrede radne obveze za nekoliko svojih djelatnika vezano za zloupotrebu ulaznica za SP u Rusiji, za utakmice na kojima je nastupila hrvatska nogometna reprezentacija.

Nakon što su se četiri ulaznice za finale SP-a pojavile u prodaji, Fifa je zatražila od EBU, čiji je HRT član, objašnjenje o okolnostima pojavljivanja spornih karata u prodaji. Odmah nakon zaprimljene službene informacije od EBU, HRT je poduzeo sve potrebne mjere i radnje te o tome obavijestio nadležna državna tijela radi provođenja daljnjih izvida", stoji u priopćenju koje smo dobili s HRT-a.

Kako doznajemo, DORH od objave teksta u Jutarnjem nije znao za slučaj Ćosić, odnosno nije formirao spis i počeo istragu.

Slobodna Dalmacija

Vezani članci