Bilić: Došli smo kao prvi u skupini, tako se želimo i vratiti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Hrvatski su reprezentativci u četvrtak popodne doputovali u Atenu, odsjeli su u hotelu "Ledra Marriott", smještenom na jednoj od najprometnijih atenskih avenija. "Ledra Marriott" udaljen je desetak minuta vožnje od trga Sintagma, poprišta krvavih sukoba u srijedu, te 15-ak minuta vožnje autobusom od stadiona "Karaiskaki".

Zanimljivo, u ovom je hotelu prije 26 godina odsjela Cibona kad je osvojila prvi naslov europskog prvaka 1985. godine pobijedivši u finalu košarkaše Reala! Ovdje je odsjeo i Milan sa Zvonimirom Bobanom 1994. godine, kad je u finalu Lige prvaka ponizio Barcelonu (4:0), a tu je spavao i Dinamo 1998., uoči poraza protiv Olympiacosa (0:2) u skupini Lige prvaka. Naši su igrači u večernjim satima trenirali na "Karaiskakiju", teren je u izvrsnom stanju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Za mediteranske prilike, travnjak je fenomenalan! Ravan, trava je kratko podšišana, ima malo korova, a poliju li ga Grci vodom uoči utakmice, bit će strahovito brz - rekao nam je Dinamov direktor Miljenko Sakoman, inače stručnjak za travnate terene.

A izbornik Slaven Bilić održao je uoči treninga konferenciju za novinare...

- Došli smo ovdje po rezultat koji će nas odvesti, ili barem približiti EP! Imamo meč-loptu i to je naš jedini cilj o kojem razmišljamo. Došli smo u Atenu kao prvi u skupini, tako se želimo i vratiti doma u Zagreb - bio je jasan naš izbornik.

Što ne biste željeli vidjeti u igri svoje momčadi:

- Ne bih želio nervozu, podređenost u igri, rastegnutu momčad na terenu, te bježanje od preuzimanja odgovornosti u obrani i napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će Hrvatska igrati u petak? Treba vam bod, hoćete li se braniti, ili napadati?

- Vidjet ćete u petak navečer! Ma gledajte, mi volimo imati loptu u nogama i u većini slučajeva uspijevamo se nametnuti. I ne samo zato da budemo opasni za suparnika, nego i da prebacimo igru što dalje od našeg gola.

Kakvu Grčku očekujete?

- Svjesni smo da dolazimo u "dvorište" jakoj momčadi i jedina je istina da moramo ponuditi naše najbolje izdanje želimo li dobar rezultat. Ali, to isto vrijedi i za Grčku. Oni ne uzimaju previše rizika u igri da bi bili opasni, ali ako treba, imaju takve igrače da mogu i riskantno igrati. Mi smo spremni za sve inačice njihove igre.

Je li za vas Gekas nepoznanica, je li vam Schildenfeld pričao o njemu, suigrači su u Eintrachtu iz Frankfurta?

- Malo smo pričali, ali mi vrlo dobro poznajemo Gekasa, iskusan je igrač i rasni strijelac.

Strahujete li od atmosfere na stadionu?

- Ozračje će biti vruće, južnjačko, ali i naš je mentalitet sličan i ne bojimo se ničega. Uostalom, moji su igrači odigrali bezbroj utakmica u takvom ambijentu i to ih samo dodatno motivira, sigurno ih neće sputati.

Kad je Hrvatska 1997. pobijedila u Solunu 1:0, bili ste asistent Šukeru. Kakve su sličnosti između ove i one utakmice?

- Eh, lako je Šukeru biti asistent, samo mu daš loptu i odmah si asistent! Tada smo bili u znatno težoj situaciji nego sad, ali ambijent je bio loš, stadion je bio polu-prazan. Sad će biti drukčije, no daj Bože da se ponovi rezultat.

Mislite li da je grčki izbornik Santos okrenuo "pilu naopako" rekvši da će u prednosti biti momčad koja se nametne posjedom lopte, nije li to mamac za vas?

- Ne, ne mislim tako! Santos je to dobro rekao, jer su Grci pravi majstori u umrtvljivanju igre. A to mogu činiti samo s loptom u nogama i svakako im je cilj imati veći posjed lopte - rekao je Bilić.

izvor: večernji list

Vezani članci