Mostar: Grad koji ne prepoznaje sportske uspjehe

Vidi originalni članak

Ono što se u normalnom svijetu nagrađuje kod nas se obezvrjeđuje i obratno. Takvo je stanje i u gradu Mostaru koji jednostavno lebdi u letargiji u nekim davnim vremenima i gdje je uspjeh nepoželjan. Primjera je mnogo, a ovaj puta ćemo se kao i mnogo puta do sada dotaknuti sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostar je rasadnik sportaša u svim sportovima. Sportaši rođeni u gradu na Neretvi pronijeli su i pronose slavu svoga grada širom svijeta. Svima u Mostaru godi činjenica da su veliki Bojan Bogdanović i Igor Karačić svoje prve sportske korake napravili baš u centru Hercegovine. Bojan je jedan od najboljih košarkaša svijeta, a Igor je među najboljim rukometašima europe.

Svaki grad na svijetu iskoristio bi tu činjenicu i napravio bi od toga marketinšku priču koja bi se lako uklopila u turističku ponudu jednog od najljepših gradova na svijetu. Ali pošto u nas uvijek postoji ono ali postavlja se pitanje tko bi mogao nekom fanatičnom ljubitelja sporta objasniti da grad iz koga su potekli veliki Bojan i Igor nema sportsku dvoranu???

S druge strane netko bi se možda mogao dosjetiti da u turističku ponudu grada uvrsti razgledanje dvorane koja se evo gradi nekih četrdesetak godina. Strancima je puno toga zanimljivo, pa možda bi se i ova činjenica mogla pretvoriti u atrakciju.

Sve ovo pišemo s gorčinom u ustima nakon sinoćnje utakmice košarkaške lige za prvaka BiH u kome je Zrinjski žestoko poražen od Sparsa. U razloge očajne igre košarkaša Zrinjskog nećemo ulaziti, a nas boli činjenica da je ta utakmica koja je s pravom proglašena povijesnom nije mogla ispuniti ni školsku dvoranu.

Košarkaši Zrinjskog su za sve ono što su napravili u ovoj sezoni zaslužili bar punu dvoranu. S druge strane shvatimo i da se navijačima ne dolazi u dvoranu koja ljeti sliči na saunu, a zimi na ledomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HKK Zrinjski, kao i svi ostali klubovi muku muče da opstanu na velikoj sportskoj sceni zbog nedostataka financijskih sredstava. Rijetko je tko u gradu spreman sponzorstvom pomoći klubu koji je cijelu godinu na vrhu ljestvice i koji ima predispozicije napraviti puno više. Za to više potrebno je i više novca koga za sport u ovom gradu očito nema.

Sezona za Zrinjski nije gotova jer se Plemići i dalje mogu vratiti u utrku za prvaka. I ukoliko to Plemićima uspije vratit ćemo se na početak ove mali milijun puta ispričane priče.

Na koncu kada sezona završi u klubu će ostati samo par zaljubljenika u klub koji godinama na svojim plećima drže jedan uzoran sportski kolektiv. Čelnici grada i ljudi iz sporta ionako vole sport samo onda kada se treba slikati sa pokalima osvojenim tuđom mukom.

HERCEGOVINA.info

Vezani članci