IZNENADNI POZIV Livnjak odlazi u NBA, dobio ponudu koja se ne odbija

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema nekoliko izvora kojima raspolažu Sportske novosti, Karlo Matković, reprezentativni centar koji će u ožujku napuniti 23 godine, mogao bi u sljedećih nekoliko dana spakirati kovčege i zaputiti se prema SAD-u. Naime, intenzivirali su se pregovori između New Orleans Pelicansa, koji imaju pravo na Livnjaka kojega su draftirali kao 52. pick 2022. godine, Cedevite Olimpije pod čijim je Matković ugovorom i zastupnika igrača, a nitko u tom trokutu interesa nije protiv ovog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, pomalo je neobično da neki igrač iz Europe na kojega imaju pravo NBA klubovi, shodno ranijim draftovima, stigne u NBA usred sezone, ali nije nemoguće. I za tako što postoje razni argumenti.

Briljira u Sloveniji

Prvi je svakako dodatni napredak Karla Matkovića u ovoj sezoni. Hrvat je uvjerljivo najbolji igrač Cedevite Olimpije, koja je u još jednoj sezoni u kojoj nije pronašla svoje ambicije. Matković je, ipak i uslijed svega toga postao boljim igračem. U ABA ligi je na prosjeku od 15,3 poena, 6,9 skokova i čak 2,9 blokada po utakmici, dok je u svih 15 poraza Ljubljančana u Eurokupu Matković na prosječnih 14,5 poena, 6,5 skokova, 1,2 asista, 1 osvojenom loptom i dvije blokade.

Sve to Matković radi u momčadi koja nije složena po njegovom profilu. Naime, Karlo Matković je sjajan finišer, roler kakvih je malo s ove strane Atlantika, a kao takav nasušno treba uza sebe beka koji zna iz picka proigrati centra. Baš to je najveći hendikep Justina Cobbsa, prvog čovjeka na lopti u Cedeviti Olimpiji, a niti Nikola Radičević nije neki elitni paser iz picka za centra. Stoga, kad Matković ode na dvadeset poena u oba natjecanja koje igra, to predstavlja mali podvig. On do poena dolazi i skokom u napadu i leđnom igrom, ne samo kroz pick and roll, s čime njegov učinak nije do kraja iskorišten, ali se time popravila širina napadačke izvedbe.

U kratkom vremenu dok je u Cedeviti Olimpiji bio Klemen Prepelič, koji nije play, ali zna igrati dva na dva i pri tome proigrati centra, Karlo Matković je zabijao u serijama, jer njegova silovitost u odmotavanju iz picka radi razliku u Europi.

U posljednje vrijeme, posebno nakon dolaska Zorana Martiča na klupu Ljubljančana nakon odlaska precijenjenog Simonea Pianigianija, Karlo Matković sve češće šutira i za tri poena. Recimo, u porazu od Venezije koju vodi Neven Spahija, Matković je ovoga tjedna šutirao za tri 3-4, a to je samo nastavak serije u kojoj niti jednom u posljednje vrijeme nije ispalio manje od četiri trice po utakmici i zabijao ih je barem pola...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličan u obrani

Usput, Karlo Matković ima i velikih defenzivnih kvaliteta. Osim što su mu lateralne kretnje prilično dobre za momka blizu 210 cm visine, pa je u stanju preuzeti beka, on je postao i ozbiljan čuvar obruča, pa je tako koketirao u utakmici protiv Krke u ABA ligi s triple-doubleom u kojemu su bile uključene blokade, s obzirom na to da je zabio 23 poena, skupio osam skokova i opalio čak devet blokadi!

Sve te brojke, a posebno Matkovićeva izvedba u momčadi kojoj ne cvjetaju ruže (0-15 u Eurokupu), nisu ostale nezapažene i s one strane Atlantica.

Iako je zapravo nejasno što to konkretno žele Pelicansi od Matkovića u tekućoj sezoni.

Plan Pelicansa

Postoji tu nekoliko scenarija. Prvi je da će Matkovića dovesti i potpisati te ga držati u momčadi i pri tome mu otvarati neke minute do konca sezone. Pelicansi su debelo u doigravanju na teškom Zapadu, trenutačno su peti s omjerom 25-18, a to znači i da su ovlasti u momčadi podijeljene. Matković bi stoga bio tu samo kao osigurač. S druge strane, prema različitim informacijama koje dolaze iz SAD-a, nadolazeći NBA draft neće raspolagati raskošnim igračima, pa će NBA momčadi povlačiti iz Europe i Australije (a takvih je igrača sve više) sve ono što su već ranije draftirale. Kako bi Pelicansi tu bili u prednosti, možda žele dovesti Matkovića odmah sada, kako bi ga kroz G-League pripremili do konca sezone ne bi li dobili gotovog igrača za početak sljedeće sezone.

Ili se sve to radi ususret dead-lineu za trejdove ove sezone. S dolaskom Matkovića Pelicansi bi u nekom mogućem trejdu mogli imati čovjeka, a ne prava za njega u mogućoj razmjeni s nekim drugim klubom. I to nešto znači.

Nakon što je uhvatio kontinuitet dominacije, Karlo Matković je sazrio za stepenicu više nego je to Cedevita Olimpija, koja ga je još kao klinca dovela u Zagreb dok je klub još samo egzistirao na Velesajmu. Onda se Matković preselio u Beograd, kao posuđeni igrač, igrao je tamo za OKK Beograd i kasnije za Megu do povratka u, sad već, Ljubljanu. Cedevita Olimpija će zaraditi na ovom poslu, barem će dobiti NBA odštetu, a možda kapne i štogod više, ovisno o tome kakav će biti dogovor s igračem i njegovim agentom.

Opet, raznovrsnost Matkovićeve košarke ostavlja žal što se barem na jednu sezonu ona neće moći vidjeti u Euroligi, gdje po talentu Matković neosporno pripada i gdje bi mogao odmah biti u statusu nositelja u momčadi za koju bi igrao. Tu će završnu stepenicu školovanja, barem ako je suditi po informacijama koje dolaze za svih strana, Livnjak odraditi u NBA ligi. Kako bi jednom i tamo stigao do statusa nositelja.

Problem za reprezentaciju

Odlazak Karla Matkovića, a po svemu sudeći on će se dogoditi do početka veljače, znači i da će Josip Sesar u reprezentaciji na otvaranju kvalifikacija za Eurobasket 2025, sudarima protiv Francuske u Brestu i domaćinstvu Cipru igrati bez vjerojatno prve opcije na centarskoj poziciji u odsustvu Ivice Zupca. U tom raspletu treba očekivati Danka Brankovića u većoj minutaži, a poziv će svakako doći i na ruke Ante Žižića. Što bi značilo da ćemo na mega jaku francusku visoku liniju (Poirier, Lessort, Yabusele) ići s euroligaškim odgovorima, pišu Sportske novosti.

Prema svemu što se može doznati, pitanje je dana kad će odlazak Karla Matković put NBA lige biti i službeno potvrđen. Bit će on tako peti Hrvat u NBA ligi, nakon Bojana Bogdanovića (Detroit), Darija Šarića (Golden State), Ivice Zupca (LA Clippers) i Luke Šamanića (Utah). Sada ćemo s većom pažnjom pratiti i New Orleans Pelicanse...

Vezani članci