Fantastična Cibona zadržala nadu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Sjajna Cibonina večer u Draženovom domu okončana je visokom i uvjerljivom pobjedom momčadi Velimira Perasovića. Cibosi su ispratili Himki s 82:63, a tih 19 razlike znači da će im u posljednjem kolu u Vitoriji za prolaz u četvrtfinale biti dovoljna bilo kakva pobjeda protiv Caje Laboral. Dakako, uz obje pobjede Olympiakosa u posljednja dva kola, što je trenutno najveći problem za Vukove - s obzirom da i dalje ne ovise samo o sebi.

No, svoj dio posla su ove srijede obavili po željama. Predvođeni Bojanom Bogdanovićem (22 poena, devet skokova, 6/6 za tricu), Jamontom Gordonom (23 poena, osam skokova) i Markom Tomasom (15 poena, šut 4/14) ostavili su goste iz Rusije bez većih šansi.
Zaigrao i Vrbanc

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjoj minuti prvog poluvremena u igru je nakratko ušao i Cibonin povratnik Goran Vrbanc, kojeg je u karijeri jako usporila serija ozljeda. Vrbancu su to bile prve ovosezonske euroligaške minute, točnije, prve minute u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju od sezone 2006./07., kada je odigrao sedam utakmica.

Odlične početne minute Jamonta Gordona rano su osigurale veliku prednost Cibosa, uz deset poena američkog razigravača u bijegu do 12:4 u četvrtoj minuti. Kako Carlos Cabezas nije imao nikakav odgovor u obrani, Sergio Scariolo brzo je uveo Raula Lopeza, no na Cibonino usporavanje nije toliko utjecala izmjena Španjolaca, već udarac kojeg je Gordon primio u kontaktu pod košem, zbog čega ga je odmijenio Samo Udrih.

Sa Slovencem na parketu više nije išlo tako dobro, Slovenac je brzo ušao u seriju pogrešaka, promašio i dvije trice, što su gosti na drugom kraju terena naplatili približavanjem na 20:17 nakon prvih deset minuta. Treba dodati da se u završnici četvrtine u igru vratio i Gordon, ali nije previše pomoglo, nije bio toliko opasan kao u prvim minutama.

U drugoj četvrtini Cibona je tricom i polaganjem Bojana Bogdanovića u kontri ponovno došla do dotad maksimalnih osam razlike, 25:17 u 12. minuti, a nakon dvije McCartyjeve trice u Himkijevom povratku do 25:25, krenula je serija koja je goste do kraja poluvremena ostavila bez ikakvog odgovora.
Bijesni Scariolo

Sergiju Scariolu sigurno nije bilo lako pratiti svoju momčad kako tone, a rano u trećoj četvrtini sasvim je izgubio živce kada je uz pogođeni šut Tomasa Cabezasu istovremeno suđen i prekršaj nad Radoševićem, što je Cibosima dalo i dodatni napad iz kojeg je Bogdanović ubacio tricu za 49:27. Scariolo se teško mirio s odlukom sudaca, no nije mu bilo pomoći. Štoviše, mogao je biti sretan što je izbjegao tehničku, valjda na autoritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velimir Perasović reagirao je uvođenjem Roberta Trohe umjesto Tomislava Zubčića, a s četiri mala (Lukša Andrić jedini centar) Cibona je odigrala odličnu zonu kojom su Himki ostavili bez poena nešto više od šest i pol minuta. Kako je i u napadu išlo solidno, pokazalo se to dovoljnim za +15 pri odlasku na veliki odmor.

Ono što su izborili "krvareći" u obrani, Cibosi su kapitalizirali serijom od 15:0 s kojom su pobjegli do velikih 40:25 na kraju druge četvrtine. Napadački, prvo ime ponovno je bio Gordon, koji je u seriji ubacio šest poena, dok su se za ostatak pobrinuli Bogdanović, Troha, Andrić i Marko Tomas.

Po povratku na parket nije se puno promijenilo u odnosu snaga iako je Cibona ponovno zaigrala s "pravim" centarskim parom, s Radoševićem uz Andrića. Tomas je dvaput pogodio s poludistance, a Bogdanović dodao tricu u povećanju na 49:27 u 25. minuti, da bi Gordon malo kasnije svojim poenima i asistencijom Radoševiću na čisto polaganje za 53:30 četiri minute do kraja četvrtine.

Nakon Ciboninih, slijedilo je i nekoliko minuta gostiju iz Rusije - srećom za Cibose, nije trajalo predugo. Nakon što je Perasovićeva momčad malo posustala, Himki je uz vodeće uloge Fridzona i Mozgova serijom od 11:0 smanjio na samo 53:41, ali do kraja treće i početkom posljednje četvrtine stvari su se ponovno vratile na staro, puno ljepše za Cibonu.

Trica Bogdanovića i dva slobodna Marka Tomasa postavila su 58:43 nakon 30 minuta, a Andrić, Bogdanović novom tricom i dotad blijedi Udrih prodorom i polaganjem vukli su do +22, 66:44 u 33. minuti. Kada je Bogdanović minutu kasnije ubacio svoju petu tricu iz pet pokušaja i povisio na 69:46, bilo je jasno da pobjeda teško može pobjeći, a ostalo je samo uhvatiti što bolju koš-razliku bitnu u borbi za četvrtfinale.

Zadržati visoku prednost nije bilo lako. Himki je u posljednjih pet minuta nekoliko puta stigao na 12 razlike, desetak sekundi do kraja su tricom Dmitrijeva smanjili na 79:63, no zakucavanje i dodatno bacanje Dalibora Bagarića donijeli su željenih završnih +19.

Cibonu su nosili prvenstveno Bogdanović i Gordon, pomogli su i ostali, dok se kod gostiju istaknuo jedino Keith Langford (16 poena). Uz njega, jedini dvoznamekasti strijelac još je bio Kelly McCarty s deset poena.

Iduće kolo i rasplet skupine na redu su idućeg četvrtka.

sportnet.hr/Ivor Krapac

Vezani članci