Bitka za prvo mjesto protiv moćnog stroja

Vidi originalni članak
Hrvatska je odradila posao u prve tri utakmice i sa savršenim skorom od 16:45 igra utakmicu s pravim europskim gigantom Španjolskom. Generacija predvođena Pauom Gasolom jedna je od najslavnijih u povijesti europske košarke, ali s Hrvatskom je nekoliko puta vodila teške bitke.

U posljednjoj utakmici ovih momčadi, na Olimpijadi u Riju prošlog ljeta, slavila je Hrvatska nakon što je Dario Šarić blokirao Gasola u zadnjem napadu. Pamti se i pobjeda na Eurobasketu 2007. godine kada je Marko Tomas tricom u zadnjoj sekundi šokirao domaćina Španjolsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci su najveći favoriti za zlato i prvo mjesto u skupini, ali Hrvatska nikako nije bez šansi. Nakon ''dizelaškog'' ulaska u turnir protiv Crne Gore su izabranici Ace Petrovića pokazali da podižu formu i da najbolje čuvaju za nokaut fazu. Jedan od razloga oscilacija protiv slabijih protivnika je i Petrovićevo sakrivanje taktičkih opcija i čuvanje asova u rukavu za kasnije faze natjecanja.

Španjolska, sukladno ulozi prvog favorita, nema potrebe za takvim tempiranjem forme: košarkaška Furija od prvog dana turnira melje protivnike sa čak 39 razlike u prosjeku.

Braća Gasol glavni su igrači ove momčadi, a tu su i njihovi nasljednici braća Hernangomez. Osim pod košem, vrlo su jaki i na poziciji jedinice gdje imaju Sergija Rodrigueza, Rickyja Rubija i Juana Carlosa Navarra, koji je stilom igre ipak bek šuter. Španjolci su, uvjetno rečeno, slabi jedino na pozicijama dva i tri - upravo gdje je Hrvatska vrlo opasna s prvom napadačkom opcijom Bojanom Bogdanovićem.

Vezani članci