Izrečene kazne: Dvojica bh. sportaša pozitivna na doping

Vidi originalni članak

Prvo je kickboxer Slavoljub Budeša, član kluba „Panter“ iz Bijeljine, kažnjen s dvije godine zabrane nastupa zbog korištenja nedozvoljenih sredstava. Odluku o kazni je donio Upravni odbor Kickboxing saveza BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Budešu je Agencija za antidoping kontrolu testirala van natjecanja i u njegovom uzorku je pronađena zabranjena supstanca rekombinirani erythropoietin čime je utvrđeno kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportaša).


Rekombinirani erythropoetin je hormon koji kontrolira produkciju crvenih krvnih zrnaca. Sportaši ga zloupotrebljavaju jer podiže njihov aerobni kapacitet i poboljšava izdržljivost i rezultate, posebno u aerobnim disciplinama.


Drugi kažnjeni sportaš je paraolimpijac Jovica Goreta kojem je Izvršni odbor Paraolimpijskog odbora Bosne i Hercegovine izrekao kaznu zabrane bavljenja sportom na 6 mjeseci zbog pozitivnog rezultata na doping testu.


Agencija za antidoping kontrolu je testirala Goretu van takmičenja i u njegovom uzorku je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance hydrochlorthiazide. Ova supstanca spada u grupu diuretika i koristi se za snižavanje visokog krvnog pritiska i pomaže izlučivanju viška soli i vode iz tijela.


Bh. paraolimpijac je predstavljao reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongčangu 2018. godine, u disciplini alpsko skijanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovo je prvi slučaj dopinga u bosanskohercegovačkom sportu za osobe s invaliditetom.






Vezani članci