FOTO  Splićanin ima 69 godina, ali i dalje rastura judo

Vidi originalni članak
Uspostaviti dnevni ritam rada i odmora recept je za zdravlje i dugovječnost. Treba se kretati, gibati, oznojiti se, pa dovoljno je nekad i samo orositi se, jer je to znak da smo pokrenuli tjelesni sustav, savjetuje legendarni splitski džudaš Stevo Mentus, piše portal 24sata.hr.

- Ali treba se znati i odmarati, pa ne propuštam siestu, sat vremena poslijepodnevnog sna. Uz to, bitno je paziti na hranu, pa ribu jedem barem tri puta tjedno, izbjegavam svinjetinu i teletinu, ali i loše priče te ogovaranja koja stvaraju stres - ističe trener Stevo Mentus, koji je kroz pola stoljeća bavljenja tim sportom obučio oko 7000 mladih Splićana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas na pragu sedamdesete, Mentus tri puta tjedno vodi treninge za djecu u Judo klubu Split - baca se, premeće, uči ih zahvate i obraniti se, a uz to dva dana tjedno igra rekreativnu odbojku s prijateljima. Vikendom, ako to dopuštaju vremenske prilike, Mentus je na nekoj od planina te vodi grupe kao licencirani vodič. Planinske vrhove osvaja i da ostane u dobrom odnosu s prirodom, a to ga je svojedobno spašavalo od stresa i problema sa štitnjačom.

Do 90-ih godina prošlog stoljeća Mentusu je život bio podijeljen između džuda i službe u ratnoj mornarici bivše države koju je napustio početkom rata.

- Džudom sam se počeo baviti s oko 17 godina, išao sam u srednju vojnu školu u Puli i tu sam prvo počeo veslati u kuteru, teškom čamcu koji pokreće 12 veslača. Vojska mi je kasnije bila poziv, bio sam mlađi podoficir telegrafije na brodu, no nije me to privlačilo. Jedva sam čekao domoći se kopna i otići trenirati bilo judo ili taekwondo u pulskom klubu Istarski borac - prisjetio se Mentus svoje sportske karijere, tijekom koje je završio i Kineziološki fakultet zajedno s vaterpolskim izbornikom Ratkom Rudićem.

Vojna služba ga je odvela u Split početkom 70-ih, gdje se upoznao s majstorom Eduardom Besakom, čovjekom koji je preporodio tu vještinu u Dalmaciji i uzdigao Judo klub Split. Mentus je pod Besakovim utjecajem počeo osvajati turnire i trenirati mlađe džudaše.

Nalazio se i na širem spisku reprezentacije, a sve ga je više počelo privlačiti planinarenje u HPD-u Mosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tu su bili naši velikani Stipe Božić, pokojni Ante Bedalov i Neno Čulić, koji su stradali na Kavkazu. Današnji vodeći splitski HGSS-ovci Vinko Prizmić, Zoran Frfa Mužinić, Vrsalović, Domagoj Laušić i Marin Glušević su uz planinarenje trenirali i džudo - ispričao nam je ovaj okretni djed unuka Roka.

Osim sporta, posvećen je i pravilnoj ishrani.

- Dalmacija je po pitanju ishrane raj na zemlji, pa kad odete ne tržnicu, nema što nema: od povrća i voća, maslinova ulja i ribe s peškarije koju jedem tri puta tjedno. To su obično srdela i lokarda, a uz to puno brokule, mlade kapule, ništa preskupo i komplicirano. Ne koristim šećer, nego zaslađujem medom. Nažalost, večeram u 20.30 ili 21 sat jer pregladnim na treningu, iako dobro znam onu arapsku: doručkuj sam, ručaj s prijateljima, a večeru daj neprijatelju - rekao je na kraju Mentus.

Vezani članci