Iva Radoš: Ponosna sam Hercegovka iz Tomislavgrada

Vidi originalni članak

Članica seniorske taekwondo reprezentacije Hrvatske od 2014., trenutačno među prve tri taekwondoašice na svjetskoj ljestvici, dvaput zlatna i jednom brončana u Europi, brončana na svjetskom prvenstvu, uspješna studentica treće godine ekonomije poduzetništva, a odsad i jedna od dviju vrhunskih sportašica koja je, kao ročnica, proteklih dana završila vojnu obuku u Hrvatskoj vojsci, piše Večernji list BiH. Sve je to Iva Radoš, rođena Zagrepčanka, koja će 7. studenoga napuniti tek 24 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korijeni...

No, svoje korijene Iva s ponosom ističe. Za Večernji list govori kako, iako je rođena u glavnom gradu RH, kad je netko pita odakle je, čut će: Hercegovka iz Tomislavgrada! Ivini roditelji, mama Vinka i tata Ivan, oboje su rođeni u Seonici u općini Tomislavgrad.

- Tamo imam dosta rodbine, moja baka Iva Radoš, mamina mama, živi u Seonici. No, nažalost, ne posjećujem ih više kao ranije zbog svojih sportskih obveza - priča nam Iva. Kao i Iva, i njezina starija sestra Mia rođena je u Zagrebu, ali i dva mlađa brata, Ivan i Mihael, koji ima tek 10 godina. Iva je nakon uspješne dvotjedne vojne obuke u Požegi i svečano prisegnula, a kao vrhunska sportašica ostatak od dva mjeseca odrađivat će trenirajući u svome matičnom klubu.

Naime, Hrvatski olimpijski odbor predložio je određene, vrhunske sportaše za služenje vojnog roka, a Iva ga je, kaže, odmah prihvatila jer ju je veselilo to sto će u njezinoj obitelji biti još jedan vojnik.

- Moji djedovi Ivan Radoš - Tonkić i Mate Radoš - Doko bili su hrvatski vojnici tijekom II. svjetskog rata te stric Mate (brigadir HV-a) i Jozo - hrvatski vojnici tijekom Domovinskog rata - kaže. Po kome je dobila ime, i Iva teško zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Obje bake su mi Iva, mamin tata, pokojni djed, bio je Ivan, a i tata mi se zove Ivan - govori nam Iva s osmijehom.

Cijela Ivina obitelj je sportska.

- U seniorskoj taekwondo reprezentaciji sam od 2014., a brat Ivan je nastupao za seniorsku reprezentaciju do 21 godine. Mama je u mladosti igrala rukomet. I moja sestra je trenirala taekwondo do prije tri godine. I moj najmlađi brat Mihael počeo je s treninzima. Tata je, pak, bio tajnik Taekwondo saveza RH i bavio se taekwondoom, tako da smo krenuli njegovim stopama. Prije toga sam probala i druge sportove, ali zaljubila sam se u taekwondo i u njemu sam već 14 godina. Već za tri tjedna krećemo s novom sezonom, i to na natjecanju u Turskoj - kaže Iva.

Sport i vojska

- Studiram ekonomiju poduzetništva na VERN-u u Zagrebu i trenutačno sam na trećoj godini. Uz sportske obveze malo kasnim za svojom generacijom, ali bitno mi je završiti fakultet - kaže Iva. Pitamo je i kako je živjeti u sportskoj obitelji. - Veselo. Svi smo aktivni, svatko juri na svoju stranu. Ali bitno je da svi razumiju ono što ja prolazim svaki dan. Imam ogromnu potporu svoje obitelj i to mi je najvažnije. Dan sportašice počinje ustajanjem u 7 ujutro, slijedi trening u 8. Poslije treninga idem na faks i tamo sam do 17. Večernji trening mi je u 18. Kad završim, idem doma, večeram i odmah na spavanje.

I dan ročnice je bio sličan. Ustajanje u 6, doručak u 7, podizanje zastave i pozdrav domovini u 8. Zatim slijedimo upute svojih instruktora i do 17.30 smo u vojnim zadaćama i obvezama. U 18 je večera, poslije nje se družimo. U 21.30 je postrojavanje prije spavanja, prebrojavanje te u 22 gašenje svjetala i spavanje. Sa mnom je na obuci bio i karataš Ivan Kvesić. Inače smo jako dobri prijatelji i ovo iskustvo ćemo sigurno zadugo pamtit. Iva, kad ne trenira i nije u vojsci, je... na kavi s društvom ili spava. Hobija, kaže, nema osim ako to nije gledanje filmova. - U budućnosti se vidim kako radim posao u struci. Naravno, u Hrvatskoj, ali ako dobijem neko usavršavanje izvan Hrvatske, ne bih ga odbila - otkriva nam Iva, dodajući kako joj je sportski uzor Serena Williams i da njezino srce još nije "zauzeto".

vecernji.ba

Vezani članci