Boksački velikan preminuo nakon što ga je udario automobil

Vidi originalni članak

Još jedan velikan sporta napustio nas je u tragičnim okolnostima. Legenda boksa Pernell "Sweat Pea" Whitaker preminuo je u 55. godini nakon što ga je udario automobil u rodnoj Virginiji, piše Fightsite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenose američki mediji, Whitakera je automobil udario u nedjelju navečer nakon čega je preminuo od zadobivenih ozljeda.

Whitaker je bio zlatni olimpijac, prvak u četiri kategorije i smatra ga se jednim od, ako ne i najboljim defenzivnim boksačem svih vremena.

Njegova kćer Dominique obavijestila je javnost o njegovoj smrti putem priopćenja:

'Želim obavijestiti ljude da smo izgubili legendu i jednog od najvećih P4P boksačkih prvaka, mog oca Pernella 'Sweat Pea' Whitakera. Molim sve da poštujete privatnost naše obitelji u ovom teškom trenutku.'

S Whitakerom se na društvenim mrežama oprostio još jedan legendarni boksač, Floyd Mayweather Jr. On je putem Instagrama objavio zajedničku fotografiju uslikanu prije samo dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Počivaj u miru prvače. Jedan od najboljih koji su to ikada napravili.'

Whitaker je kao amaterski boksač u lakoj kategoriji osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Münchenu (1982.), zlato na Panameričkim igrama u Caracasu (1983.) i zlatnu medalju u lakoj kategoriji na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu.

Iste godine prešao je u profesionalce i u karijeri osvojio svjetske titule u četiri kategorije- IBF u lakoj (1989.), IBF u junior velteru (1992.), WBC u velteru (1993.) i WBA u supervelteru (1995.).

Karijeru je završio 2001. s omjerom od 40 pobjeda uz četiri poraza.

Whitaker trenutačno drži rekord kao boksač koji je najduže držao titulu u lakoj kategoriji sa šest uzastopnih obrana naslova. Poznat po iznimnoj defenzivnoj tehnici i dobrim kontrama smatra ga se ponajboljim defenzivnim boksačem u povijesti i P4P velikanom.

Nakon što se umirovio, 2005. se vratio sportu u ulozi trenera te je trenirao borce kao što su Dorin Spivey, Calvin Brock i velter prvak Zab Judah.

Whitaker je 2006. primljen u Međunarodnu boksačku kuću slavnih.

vecernji.ba

Vezani članci