Kako bolje čitati i više upamtiti: Tehnika “SQ3R” ili “aktivno čitanje”?

Vidi originalni članak
Američki pedagog Francis Robinson razvio je 1946. godine metodu čitanja koja čini čuda - efikasna je i pomaže umu da pročitano što duže pamtimo.

Kratica SQ3R označava engleske riječi Survey (pregledati), Question (pitati), Read (čitati), Recite (sažeti), Review (ponoviti).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako čitati prema metodi SQ3R:

U prvom koraku (Survey) čitajte da biste stekli pregled knjige - pročitajte naslove poglavlja, potpise pod slikama i sadržaj knjige.


U drugom koraku (Question) pokušajte pretpostaviti o čemu bi se u tekstu moglo raditi. Pritom zapisujte crtice i pitanja na koja ćete dobiti odgovor nakon čitanja. Tako aktivirate svoje predznanje i razvijate zanimanje za čitanje.


U trećem koraku (Read) tekst pročitajte polako i temeljito. Pokušajte svjesno slijediti autorove misli i način na koji iznosi argumente (činjenice i dokaze). Poslužite se markerom u boji i označite što je potrebno istaći.


U četvrtom koraku (Recite) napišite sažetak svakog odlomka, odlomak po odlomak, i što je najvažnije - napišite ga svojim riječima. Odgovorite pritom na pitanja iz drugog koraka. Korisno je da drugoj osobi (studentu, prijatelju, roditelju) objasnite odlomak po odlomak o čemu se radi u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U petom koraku (Review) provjerite bilješke iz četvrtog koraka i pokušajte ponoviti sadržaj cijeloga teksta. Pritom možete nacrtati i mentalnu (umnu) mapu.

Aktivno čitanje

Ako vam se metoda čitanja SQ3R čini presloženom, pokušajte s metodom aktivnoga čitanja. Za aktivno čitanje bit će vam potrebne različite olovke u boji (markeri, flomasteri, drvene bojice) kojima ćete označavati dijelove teksta: važna mjesta u tekstu i ključne riječi podcrtajte određenom bojom.

Ako naiđete na nejasno mjesto ili ako nedostaju neke informacije, zabilježite upitnike sa strane. Tvrdnje koje vam se čine sumnjive možete podcrtati isprekidanom crtom, a one s kojima se slažete označite uzvičnikom.

Suprotstavljene tvrdnje (za i protiv) označite znakom plus ili minus. Informacije koje se više puta ponavljaju ili su važne prepišite na marginu. Na taj ćete način lakše steći pregled sadržaja te se lakše snaći u mnoštvu činjenica.

Ako na ovaj način čitate sadržajno odvojen dio (odlomak teksta), napišite sažetak svakog dijela. Pritom se služite vlastitim riječima i formulacijama: ono što ste sami razradili i izrekli svojim riječima, lakše ćete upamtiti. Na kraju svoje bilješke možete nacrtati na mentalnu (umnu) mapu koja će biti pregled pročitanoga.