Grand Canyon: 10 stvari koje morate znati o '100 godina starom' čudu prirode

Vidi originalni članak
1. Nacionalni park Grand Canyon 26. veljače proslavio je 100 godina postojanja. Smatra se jednim od najstarijih američkih nacionalnih parkova, a u SAD-u ih ima čak 58.

2. Sam kanjon star je oko 6 milijuna godina. No, studija iz 2012. dokazala je da je proces za njegovo formiranje krenuo prije nevjerojatnih 70 milijuna godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Grand Canjon je izdubila rijeka Colorado u sjeverozapadnom dijelu Arizone, a prostire se na 4.926,66 četvornih kilometara. Površinom je veći čak i od američke savezne države Rhode Island.

4. Grand Canyon je uistinu monumentalan. Na pojedinim dijelovima širok je 29 kilometara, dug 446 kilometara, a dubok čak 1800 metara.

5. Pretpostavlja se da u sklopu Grand Canyona ima oko 1000 špilja. Otkriveno ih je 335, a samo je jedna otvorena za javnost.

6. Kanjon je prepun morskih fosila koji svjedoče o prisutnosti životinja na ovom prostoru još prije 1,2 milijarde godine. Ovdje se može naći i nekoliko endemskih vrsta životinja kao što je primjerice ružičasta čegrtuša.

7. Razlike u nadmorskoj visini imaju veliki utjecaj na temperature na ovom prostoru. Bright Angel Ranger Station i North Rim su najhladnija i najvlažnija područja u kanjonu, dok je najtopliji i najsuši Phantom Ranch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. U sklopu kanjona postoji selo po imenu Supai, a broji oko dvjestotinjak stanovnika. Smatra se najizoliranijim selom u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država.

9. UNESCO je stavio Grand Canyon na popis svjetske prirodne baštine 1979. godine.

10. Indijansko pleme Hopi koje naseljava Arizonu smatra Grand Canyon vratima u zagrobni život.

punkufer.dnevnik.hr

Vezani članci