Egipat izložio Tutankamonov sarkofag

Vidi originalni članak

Egipat je u nedjelju izložio pozlaćeni Tutankamonov sarkofag koji se prvi put restaurira nakon što je otkriven 1922. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi su počeli sredinom srpnja nakon što je sarkofag prebačen iz grobnice u Dolini kraljeva na jugu Egipta u Veliki egipatski muzej u Kairo, prenosi Hina.

“Pokazujemo vam jedinstveni historijski predmet, ne samo za Egipat već za svijet”, izjavio je ministar za starine Khaled al-Enany na konferenciji za novinare u Velikom egipatskom muzeju blizu piramida u Gizi.

Sarkofag mladog faraona bit će izložen s drugim predmetima povezanim s Tutankamonom krajem 2020. kada će se otvoriti novi veliki muzej. Restauracija će trajati osam mjeseci.

Drveni sarkofag izvana je pozlaćen i ukrašen portretom mladog kralja koji nosi faraonske simbole, žezlo i bič, navodi ministarstvo za starine.

Tutankamon je bez sumnje najslavniji faraon u historiji, zahvaljujući britanskom arheologu Howardu Carteru koji je 1922. u Dolini kraljeva otkrio njegovu netaknutu grobnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dijete faraon”, Tutankamon, sin faraona Ekhnatona, čija supruga je bila legendarna kraljica Nefertiti, došao je na vlast s devet godina i umro je deset godina kasnije od malarije.

Početkom srpnja Egipat je tražio od Interpola da pronađe portret Tutankamona star 3.000 godina, prodan u Londonu za gotovo 5,3 milijuna eura, unatoč protivljenju Kaira.

(abrasmedia.info)

Vezani članci