DOBRO JE ZNATI Što učiniti da ne ostanete bez više novca nego što ste mislili uzeti na bankomatu?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prije nego što krenete na putovanje u inozemstvo trebalo bi provjeriti na koji način i uz koliku proviziju možete podizati novac sa bankomata. Za transakcije podizanja gotovine i plaćanja karticom svaka banka naplaćuje naknadu u skladu sa svojom poslovnom politikom, piše portal Biznis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke za isplatu gotovine na bankomatima naplaćuju i do četiri posto isplaćene sume ili tri do četiri eura po transakciji, u zavisnosti od ukupnog iznosa i od toga koristite li debitnu ili kreditnu karticu.

Prije nego što otputujete u inozemstvo, potrebno je da kod izdavatelja platne kartice provjerite može li se ona koristiti i u inozemstvu, kao i koji su uvjeti konverzije, osnovni troškovi i naknade za korištenje te kartice u inozemstvu, piše B92.

Ako se ima u vidu visina provizije za korištenje platnih kartica u inozemstvu, pogodnije je plaćati karticom direktno kod trgovca od podizanja gotovine na bankomatu. Ukoliko nemate moguć́nost da direktno na prodajnom mjestu izvršite plaćanje i primorani ste podići novac, koristite debitnu karticu jer su provizije najčešće niže nego za korištenje kreditnih kartica.

Banke iz iste grupacije mogu naplatiti proviziju za podizanje gotovine

Pojedine banke u inozemstvu ne naplaćuju proviziju za podizanje novca debitnom karticom ukoliko imaju takav ugovor sa vašom matičnom bankom.

"Česta je zabluda korisnika da banka u inozemstvu neće naplatiti proviziju za podizanje novca sa bankomata ako je iz iste bankarske grupacije kao i banka koja je izdala karticu u vašoj zemlji. Sve poslovne banke su zasebne pravne osobe, stoga provizija za podizanje novca s bankomata neće biti naplaćena samo ako su banke međusobnim sporazumom regulirale to pitanje, što možete provjeriti sa vašom bankom prije nego što otputujete u inozemstvo", upozoravaju iz Narodne banke Srbije (NBS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, savjet je da korisnici memoriraju broj telefona sa kartice u imenik mobilnog telefona kako bi, u slučaju potrebe, mogli da na jednostavan način kontaktiraju banku izdavatelja kartice.

Izdavatelji platnih kartica za transakcije podizanja gotovine na svojim bankomatima u praksi najčešće ne naplaćuju naknadu, dok za transakcije na bankomatima drugih banaka i za podizanje gotovine u inozemstvu, banke izdavatelji u skladu sa svojom poslovnom politikom naplaćuju naknade. Tarifnici banaka za ove usluge javno su dostupni na njihovim portalima i korisnici na jednostavan način mogu provjeriti te naknade.

Osim provizije može biti naplaćena dodatna naknada

Dodatno, za podizanje gotovine platnim karticama u inozemstvu banke prihvatioci mogu uvesti takozvani 'surcharge', što je dodatna naknada koju naplaćuje banka prihvatilac, odnosno banka čiji je bankomat.

Također, za podizanje gotovine u inozemstvu i plaćanje na prodajnim mjestima neki prihvatioci pružaju DCC (Dynamic Currency Conversion) uslugu na bankomatima i POS terminalima u inozemstvu.

Navedena usluga pruža mogućnost korisnicima da se transakcija izvrši u valuti zemlje u kojoj je kartica izdata. Kod te usluge je važno da korisnici obrate pažnju koji tečaj je banka prihvatilac koristila za konverziju jer može biti nepovoljan za korisnika i da na osnovu toga odluče hoće li koristiti tu uslugu ili odustati od nje kako bi se transakcija izvršila na standardni način.

Vezani članci