Božićni kolač

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ukusna poslastica koja odlično ide uz kavu ili čaj dobro će doći za hladnijih dana kao prava okrepa. Kako i priliči jednom ovako popularnom receptu postoji mnoštvo varijanti koje se u pravilu razlikuju samo u „voćnom dijelu“ odnosno koje se sve voće odlučite staviti unutra. Može ići bilo koje sušeno, ali neki od tradicionalnih sastojaka su suhe smokve, grožđice, lješnjaci, suhe šljive, sušene marelice… Za potpuni dojam biskvit se peče u kalupu za kuglof, ali u nedostatku istoga dobro će doći i neki kvadratni kalup.

Od sastojaka je potrebno:
25 dag oštrog brašna
10 dag Gussnela
1 prašak za pecivo
1 vanilija šećer
15 dag šećera
3 jaja
Cimet, rum, naribana korica naranče i limuna
10 dag suhih šljiva
10 dag suhih smokava
10 dag lješnjaka
10 dag grožđica
10 dag sušenih marelica

Prije pripreme samog biskvita nasjeckate lješnjake, suhe šljive stavite u kipuću vodu na par minuta i ocijedite. Prokuhane šljive, suhe smokve i marelice nasjeckajte na sitne kockice, a grožđice samo malo razrežite i namočite u malo ruma na pola sata.

U dubljoj posudi dobro smiksajte žutanjke sa šećerom i vanilija šećerom dok ne dobijte glatku, svijetlo žutu, pjenastu smjesu. Sa strane dobro pomiješajte brašno, gussnel, prašak za pecivo i malo cimeta, te sve zajedno postepeno ručno umijesite u smjesu jaja i šećera. U odvojenoj posudi istucite snijeg od bjelanjaka i dodajte u tijesto. Na kraju, također ručno, umiješajte sjeckano voće i ribanu koricu naranče i limuna.
Kalup za kuglof premažite maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko 60 minuta. Da li je kolač gotov najbolje je probati sa čačkalicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

budi.in

Vezani članci