Preminuo popularni jugoslovenski tv voditelj Minja Subota

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je danas u 82. godini. Voljeni voditelj u subotu je hitno prevezen u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebačen je na pulmologiju zbog bolesti sa kojom se borio već duže vrijeme, navodi B92. Televizijski voditelj Minja Subota bio je i kompozitor. On je prije šest dana hitno prevezen na pulmologiju, gdje je izgubio bitku sa opakom bolešću.

On će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Ulica u Beogradu dobit će ime po poznatom kompozitoru koji je obilježio djetinjstva mnogih generacija.

Minja Subota je rođen u Sarajevu 8. studenog 1938. kao Milan Subota, od oca Ante i majke Desanke (rođ. Pilja). Obitelj Subota je pravoslavna obitelj iz Petrovog polja u Dalmaciji, a Minjin otac Ante, porijeklom iz Drniša u Petrovom polju, rođen je i živio u Splitu.

Nakon završenih studija elektrotehnike u Beogradu, Ante se vjenčao Desankom Pilja iz Sarajeva, gdje su dobili sinove Aleksandra 'Sašu' (1935.) i Milana 'Minju' (1938.). Godine 1942. prelazi sa obitelji u Zagreb, kao inženjer Glavne pošte. Nakon rata, sele se u Beograd.

Osnovnu školu i gimnaziju, Minja je završio u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju glazbenu školu 'Stanković', a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao diplomu inženjera elektrotehnike. Što se tiče obrazovanja u oblasti fotografije posjeduje diplome: 'Famous Schools International' i francusku diplomu 'Europske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saône'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne glazbe i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima. Neke poznate kompozicije su: 'Homo, homini', 'Čuvar parka', 'Budi dobar prema njoj', 'Čekaj me', 'Dok te ljubim', 'U jednom danu', 'Plava muzika', itd. Od 1970. do 1975. godine nastupao je sa grupom 'One i oni' sa Daliborkom Stojšić, Žarko Dančuom (Boba Stefanović 1970. g.) i Lidijom Kodrič.

U kompozitorskom opusu za djecu, komponirao je na stihove najistaknutijih pjesnika pjesme, koje se danas pjevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su dio dječje glazbene literature, a generacije su odrastale uz njih, piše B92. Između ostalih to su pjesme: 'Djeca su ukras svijeta', 'Išli smo u Afriku', 'Rekao sam brezi i topoli', 'Telefonijada', 'Povrćijada', 'Kolo', 'Razbolje se lisica', itd.

Kao umjetnik obavljao je funkcije predsjednika Saveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženje kompozitor Srbije i Udruženja glazbenika džeza, zabavne, pop i rok glazbe Srbije. Bio je član programskog vijeća 'Zmajevih dječjih igara'. Sudjelovao je u radu mnogih žirija na najvećim glazbenim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Održao je stotine dobrotvornih programa.

Vezani članci