FOTO/VIDEO  Marko Perković Thompson danas slavi 52. rođendan

Vidi originalni članak
Popularnni hrvatski pjevač Marko Perković Thompson danas slavi 52. rođendan.

Thompson je rođen 27. listopada 1966. godine u selu Čavoglave, u Zagori. Djetinjstvo je proveo u rodnom selu. Oca Antu je rijetko viđao jer je bio odsutan zbog posla u Njemačkoj, a dolazio je kući samo za Božić i Uskrs. Marko u gradu Splitu završava srednju školu za ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po početku Domovinskog rata 1991. godine Marko se pridružio Zboru narodne garde. Imao je američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak.

Iz toga doba potječe i prva njegova pjesma - legendarna 'Bojna Čavoglave'. Pjesma koja se brzo proširila cijelom Hrvatskom i postala je jednim od prepoznatljivih simbola prvih dana Domovinskog rata.

 

Nakon obrane Čavoglava 1992. godine Thompson počinje priređivati humanitarne koncerte diljem Hrvatske. 1992. godine izlazi i njegov prvi album Moli mala. 1994. godine piše još jednu poznatu pjesmu 'Anica - Kninska kraljica' u kojom se pobunjenim Srbima poručuje da će Hrvati osloboditi svoj grad Knin.

Iduće se godine vraća u 142. drnišku brigadu, koja je sudjelovala u operaciji Oluja. Objavljuje album Vrijeme škorpiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana nakon završetka rata, 1996. godine Thompson je završio i svoj treći album Geni kameni. Godine 1998. godine izlazi uspješni album Vjetar s Dinare, a 2002. godine ponavlja uspjeh s albumom E, moj narode. Na ovom se albumu nalazi možda i najpopularnija njegova pjesma, 'Lijepa li si'.

 

2003. godine izlazi kompilacija Sve najbolje s 18 pjesama. Na njoj se pojavljuje i jedna nova pjesma 'Ivane Pavle II', koja je posvećena dolasku pape Ivana Pavla II. u Republiku Hrvatsku. Tri godine kasnije izdaje album 'Bilo jednom u Hrvatskoj'. Prodan je u približno 120.000 primjeraka. 2013. izdaje album 'Ora et Labora'.

Marko Perković Thompson je jedan od najpopularnijih glazbenika u Republici Hrvatskoj. Njegove slušatelje privlače pjesme domoljubne tematike u kojima naglašava svoje hrvatstvo, katoličanstvo i ljubav prema obitelji.

Vezani članci