ODLUČILI SU PROGOVORITI Do 20 posto vrhunskih sportaša pati od jednog poremećaja

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema tvrdnjama profesora sa sportskog fakulteta u Koelnu Wilhelma Blocha vrhunski sportaši imaju veći rizik od razvijanja poremećaja u prehrani od ostalih ljudi, prenosi Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prwma Blochu, čak 10 do 20 posto vrhunskih sprtaša ima problema s prehranom što bi za posljedicu moglo imati dugoročne posljedice u vidu hormonske slike, menstrualnog ciklusa, umor, depresiju, osteoporezu, bolesti probavnog trakta...

Osobito su tom problemu izloženi sportovi u kojima je bitan estetski dojam poput gimnastike, ritmične gimnastike i skijaških skokova, ali i trkači na duge pruge.

Zajednički naziv za te probleme je "anorexia athletica", a veću pozornost javnosti ova tema je pridobila nakon što su brojni sportaši prekinuli šutnju vezanu uz te muke.

U nedavnom dokumentarnom filmu "Stradanje za zlato" njemačke televizijske kuče ARD o svojim problemima s prehranom između ostalih su progovorili finski vozač formule 1 Valtteri Bottas, francuska tenisačica igralka Caroline Garcia te švicarska biatlonka Lena Haecki-Gross.

"Zbog napornih treninga sam i fizički i psihički obolio. Sve se otelo nadzoru i krenulo prema ovisnosti", izjavio je Bottas.

No, rasprava o problemima s težinom traje već neko vrijeme. Poznat je slučaj njemačkog skakača na skijama Svena Hannawalda, koji je 2002. godine postao prvi koji je uspio pobijediti na sve četiri postaje "Novogodišnje turneje" u istoj sezoni, a koji je poslije imao problema s anoreksijom i depresijom.

Stoga je Međunarodni skijaški savez (FIS) još 2004. godine uveo indeks tjelesne mase (BMI) koji se računa prema visini i težini skakača. Ukoliko je BMI prenizak, skakač mora koristiti kraće skije kako bi se izgubila prednost koju donosi premala težina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želio bih da se više sportova pozabavi tom problematikom i uvede potrebne mjere", kazao je Bloch.

Vezani članci