Zašto je seksualni život starijih žena bolji?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Zlatne  četrdesete

Po istraživanju, objavljenom u reviji Health Plus, u seksu najviše uživaju žene u četrdesetima i pedesetima. Kada se tako nešto potvrdi većina ljudi pomisli na Demi Moore koja krevet dijeli s vrućim vročim Ashtonom Kutcherom, ili Kim Catrall, koja i seriji Seks i grad glumi Samanthu Jones. Umjetnica i spisateljica Molly Parkin je rekla, da je njen seksualni život dosegao svoj vrhunac u srednjim godinama: "Godine donose iskustvo i životne spoznaje, zbog kojih postaneš cjelovtija osoba, što pozitivno utječe na shvaćanje seksualnosti i samog sebe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarka i urednica Marcelle d'Argy Smith je oduševljeno dodala, da je seksualnost u četrdesetima bolja, ukoliko pod tim pojmom ne razumijemo pojam seksa s dugogodišnjim partnerom. Magičnost seksa u zrelijim godinama potvrđuju žene koje kažu da su poslije četrdesetih počele više i bolje uživati u seksu.

Iskustvo ili hormoni?

Dr. Louise Foxcroft ti podatci nisu iznenadili. Tvrdi, da se sve žene u tim godinama slažu da je seks bolji nego prije. "Mnogi misle, da se žene u menopauzi uglavnom odriču seksa što nikako nije istina. Starije žene su iskusnije i samosvjesnije, zato je seks bolji". Dr. Peter Bowen-Simpkins je stručniji: ''Seksualna požuda žena ovisi o brojnim psihološkim i fiziološkim faktorima, među kojima je svakako najvažnija hormonska razina". 

Jedan od glavnih razloga za jači libido žena u četrdesetima je povećanje testosterona. Drugo objašnjenje je da se seksualna požuda u tim godinama povećava zbog oksitocina, ženskog hormona, čije se izlučivanje povećava u trenutcima seksualnog uzbuđenja. Količina tog hormona u ženskom tijelu opada s godinama, za vrijeme seksualnih aktivnosti se razina se povećava, zbog čega žene u seksu uživaju još više.

 http://www.intimatemedicine.com.hr

Vezani članci