Cijeli grad miriše na spermu i seks, a niko nema pojma zašto!

Vidi originalni članak

... kruške (Pyrus calleryana) glavni je krivac za smrad koji se širi ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, iako su predivnog izgleda izuzetno su neugodnog mirisa, građani kažu - kombinacija sperme i trule ribe. Drveća su posađena šezdesetih godina prošlog stoljeća jer su izuzetno otporna - brzo rastu i mogu preživjeti u teškim uvijetima, prenosi Telegram.hr.

Ta vrsta stabla se i naziva stablom sperme, jer taj naziv najvjernije opisuje smrad koji se širi oko njega u vrijeme cvatnje. Naučnici smatraju da je za intenzivan miris kriv organski spoj amin, a kako doktorica Eloy Rodriguez, profesorica biologije biljaka sa Univerziteta Cornella objašnjava, s tim mirisom se često susrećemo. Naprimjer, to je neugodan tjelesni miris koji se javlja ispod pazuha.

"Smrdljivi miris koji proizvodi Bradford kruška je vjerovatno kombinacija dva amina - trimetilamina i dimetilamina", tvrdi botaničar Richard Banick za Business Insider. Ali, točan razlog zašto je to drvo toliko smrdljivo naučnici još nisu otkrili. No, vjeruju da razloge tome treba tražiti u obrani. Naime, vjerovatno na taj način žele odbiti insekte koji žele ukrasti nektar s cvijeta. No, možda je to ipak neki čudan način privlačenja leptira i pčela koji oprašuju cvijetove.

Vezani članci