Zašto je seks dobar za zdravlje?

Vidi originalni članak
1. Poboljšava samopouzdanje

Samopouzdanje je važno ne samo za vas, već i za ljude oko vas. Ono što mislite (i osjećate) o sebi na neki način definira vašu interakciju s drugima i zato može biti odlučujući faktor u tome hoćete li izgraditi uspješne odnose s prijateljima i partnerom, biti uspješni na poslu i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seks s partnerom koji vas voli zbog onoga što jeste može biti vrlo koristan za jačanje samopouzdanja i tako posredno doprinijeti kvaliteti vaših odnosa u krugu prijatelja i na poslu.

2. Smanjuje stres

Dugotrajno izlaganje stresnim situacijama može uzrokovati cijelu seriju stvarnih fizičkih zdravstvenih problema.

Visok krvni tlak, smanjen imunitet i povećan rizik od anksioznosti samo su neki od problema koje može uzrokovati povišena razina stresa.

Sam čin seksa, a još više zbližavanje nakon seksa, mogu smanjiti vaš krvni tlak i pomoći vam da se lakše suočavate sa stresnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Pomaže u trošenju kalorija

Ako ste pretili, u skupini ste osoba za koje postoji povećan rizik oboljevanja od raznih bolesti. Rješenje se možda krije u vašoj spavaćoj sobi. Seks troši prosječno 90 kalorija za svakih pola sata i s pravom se smatra učinkovitom tjelovježbom.

4. Učvršćuje veze i jača odnose

Istraseksživanja pokazuju da su ljudi u sretnim vezama često zdraviji, prosječno žive duže te imaju manje zdravstvenih problema, a osobito onih vezanih za rak i zatajenje srca.

Vaše tijelo tijekom seksa izlučuje brojne hormone, od kojih je najvažniji oksitocin, koji se ponekad zove i "hormon ljubavi". Ovaj hormon je vrlo važan i može pomoći u osjećaju bliskosti s partnerom, učvršćivanju veze i jačanju samopouzdanja

5. Smanjuje rizik od raka prostate

Prostata je mala žlijezda koja je važna u muškom reproduktivnom sustavu. Ona proizvodi alkalne komponente sjemena, koji pomažu u zaštiti sperme. Nedavna istraživanja pokazuju da muškarci koji redovito ejakuliraju (pet ili više puta tjedno) imaju manju vjerojatnost za razvoj raka prostate.

6. Poboljšava zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava

Bez obzira na to koliko pazite na prehranu, ako ne vježbate dovoljno i dalje postoji povećan rizik od srčanog udara.

Već smo spomenuli da je seks odlična tjelovježba, a sada nadodajemo da redovni seks (2 do 3 puta tjedno) smanjuje rizik od srčanog udara kod starijih muškaraca.

7. Ublažava glavobolju

Kronična glavobolja može stvarati velike probleme u svakodnevnom životu. Uobičajeni problemi povezani s dugotrajnom kroničnom glavoboljom su depresija, anksioznost i poremećaji spavanja, što je potpuno razumljivo u situacijama kada je bol neprestana.

Ranije spominjani hormon oksitocin, kao i endorfini, koji se ispuštaju tijekom seksa pomažu u smanjenju boli i ostalim simptomima povezanima s kroničnom glavoboljom.

8. Povećava kvalitetu sna

Kvalitetan san je vrlo važan za vaš organizam iz više razloga:

Spavanje je vrijeme u kojem se stanice regeneriraju nakon dnevnih aktivnosti
Spavanje nam omogućuje da se napunimo energijom
Tijekom sna, mozak radi malo "pospremanje" onoga što ste naučili, a možda i brisanje onoga što više nije potrebno
Dok spavamo, mozak uzima vremena za ponavljanje situacija i spremanje novih uspomena, pazeći da zapamtite bitne informacije

Nakon seksa smo opušteniji i bolje spavamo. Razlog tome je koktel hormona koji jure kroz naš sustav nakon orgazma. Oksitocini i endorfini pušteni nakon seksa podižu kvalitetu sna i pomažu vam da se bolje naspavate.

krenizdravo.com

Vezani članci