Veliki muftija: Djevojčice od 10 godina spremne za brak!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...za list "Vorld observer", odgovarajući na pitanje šta misli o udavanju maloljetnih djevojčica bez njihovog pristanka.

Prema njegovim riječima, djevojčice su zrele za brak kada napune 10 ili 12 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je donja granica za brak?

- Naše majke i bake udavale su se kada su imale samo 12 godina. Dobro odgojene djevojčice su u tom uzrastu spremne za bračne dužnosti - rekao je on.

Omid Safi, profesor islamske teologije na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, izjavio je za "Hafington post" da komentari Velikog muftije pokazuju koliko je on izvan tokova kada je riječ o modernom islamu.

- Muftijina izjava je katastrofalna iz više razloga, jer eliminira element pristanka na brak. Ne može se očekivati da bi bilo koja desetogodišnja djevojčica pristala na brak s odraslim muškarcem - smatra Safi.

- Osim toga, ona potvrđuje da su saudijske vjerske vlasti izgubile kontakt s vlastitim narodom i nisu svjesne konsenzusa o islamskim normama koji se polako uspostavlja u cijelom svetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijski sud je 2009. godine odbio poništiti brak šestogodišnje djevojčice i 58-godišnjeg muškarca.

Prema pisanju "Reutersa", rasprava o starosnoj granici za stupanje u brak i dalje traje, ali se u Saudijskoj Arabiji, kao potpisnici Konvencije UN o pravima djeteta, osobe mlađe od 18 godina smatraju djecom.

Saudijski muftija, nedavno je šokirao izjavom: 
Trebamo srušiti sve crkve na 
arapskom poluotoku!
Nijedna crkva ne smije imati križ na vrhu ni zvono. Kršćani ne smiju nositi križ oko vrata.

Vezani članci