Unosi li '50 nijansi sive' revoluciju u spavaće sobe?

Vidi originalni članak
...prodana u preko 100 milijuna primjeraka diljem svijeta. Zahvaljujući eksplicitnim prikazima seksa mlade i naivne Anastasije Steel i emocionalno obogaljenog ali, naravno, strahovito zgodnog i još k tome bezobrazno bogatog Christian Greya, autorica E. L. James postala je gotovo preko noći multimilijunašica iako joj kritičari, ali i čitatelji zamjeraju strahovito loše opise, nimalo razrađene likove i potpuno banalizirane muško-ženske odnose

No ni loše kritike nisu zaustavile masovnu histeriju koja je rezultirala procvatom šund erotske literature, od koje su profitirale izdavače kuće i autori tih romana. E. L. James u međuvremenu zarađuje ne samo od tantijema na knjigu, već i od seks-igračaka koje nose ime 'Pedeset nijansi sive', ali i prava na filmsku adaptaciju pa joj je bogatstvo sada procijenjeno na preko 80 milijuna dolara i još vrtoglavo raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo iščekivana ekranizacija ovog megapopularnog romana koji obiluje scenama sadomazohističkog seksa konačno je stigla u kina, a čini se da su očekivanja bila toliko niska da filmske kritike zvuče gotovo pozitivno. Filmski kritičari slažu se da je redateljica Sam Taylor-Johnson odradila solidan posao s obzirom na predložak koji je imala te da ga je čak i poboljšala (koliko je to uopće bilo moguće).

Fenomen 'Pedeset nijansi sive' zahvaljujući filmskoj adaptaciji i dalje će živjeti, a zanimljiv je i znanstvenicima koje je potaknuo na istraživanja po pitanju žena i seksa. Knjiga je izazvala novu seksualnu revoluciju kod žena nakon šezdesetih godina prošlog stoljeća, a inspirirane knjigom, mnoge su odlučile u svoj spolni život uvesti promjene pa je tako, prema istraživanju provedenom na 10.000 žena u dobi od 25 do 50 godina, gotovo 50 posto žena od partnera zatražilo da iskušaju vezanje za vrijeme seksa, a svaka treća isprobala je i igru uloga.

Tportal.hr

Vezani članci