Što sve čini dobru vezu i dobar brak?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Međutim stupanjem u brak, promjene mišljenje, tvrdeći kako sama ljubav nije dovoljna, već da je potrebno i mnogo više.

Useljenjem pod zajednički krov, velik broj parova tvrdi kako se sve promijenilo, jer za vrijeme dok su živjeli sami ili s roditeljima, živjeli su onako kako je njima pasalo, bez prigovaranja sa strane zbog njihovih navika i mana. No, kada su se uselili s partnerom, shvatili su koliko je potrebno kompromisa i razumijevanja jedno za drugo, kako bi mogli funkcionirati skupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulazak u brak ne mora nužno značit veliku promjenu u načinu življenja. Pitanje je samo koliko su se partneri upoznali i međusobno prihvatili prije nego su počeli živjeti skupa. U braku bi se problemi i prednosti trebale međusobno kompenzirati.

Moglo bi se reći da je upravo poštovanje ono što čini bitnu osnovu za sve ljudske odnose. Tu se pritom ne misli na pristojnost i respekt prema autoritetima, čemu su nas učili dok smo bili mali. Tu je riječ o prihvaćanju čovjeka i postavljanje prema njemu kao prema visoko vrijednom biću, jednako vrijednim kao što smo mi sami. Međutim, nedostatak takvog poštovanja najčešći je uzrok problema među ljudima, pa tako i u braku.

Kako pokazati poštovanje prema drugoj osobi? Vrlo jednostavno, a to znači: ne upadati joj u riječ, ne govoriti joj stalno što da čini, već ju pustiti da sama razmisli o svojim postupcima. Poštovati drugu osobu ne znači šutjeti i klimati glavom, već treba slobodno reći ono što se misli, te naglasiti "ja mislim" i drugoj osobi ostaviti prostora da se složi ili ne.

Osim poštovanja, evo nekoliko bitnih stvari koje čine dobar brak:

tolerantnost - vrlo je slična poštovanju i znači međusobno razumijevanje
međusobno pomaganje
realizacija zamisli, želja i obećanja
kreativnost - obogaćivanje novim idejama, promjenama i prijedlozima kako bi se izbjegla jednoličnost
vjernost i lojalnost
međusobno razumijevanje
pravednost - znači da se brak ne održava na račun jednog partnera, a u korist drugoga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se potrudimo postupati prema gore navedenim stvarima, imamo veću šansu ostvariti sretnu i uspješnu vezu, odnosno brak.

Izvor: frendice.hr

Vezani članci